Prosba o pomoc przy wyborze auta

16 Sty 2011, 13:13

Witajcie drodzy koledzy i koleżanki :mrgreen:
Nosze się z kupnem "nowego" autka i prosił bym Was o pomoc, doradztwo, opinie, sugestie i inne doświadczenia jakie posiadacie.

Mianowicie chciałbym przeznaczyć magiczną sumę ok. 15 000 zł na kupno auta:
- diesel
- rocznik od 2002/2003
- typ sedan/limuzyna ew. hatchback (4/5 drzwi)
- pojemność nie ma większego znaczenia

wiem iż samochodów o takich parametrach jest masa ale na oku mam 2 modele, mianowicie:

- Alfe 156 1.9 bądź 2.4 JTD oczywiście
- Forda Mondeo mk3 2.0 TDCI

Może macie jakieś inne, lepsiejsze propozycje, jeśli tak to proszę o wszelkie informacje.

Na koniec jeszcze 1 pytanko... opłaca się sprowadzić takie auto z zagranicy czy w tym przedziale cenowym nie ma sensu ?

Dziękuję bardzo za wszystkie informacje jakich mi udzielicie :razz:
prz3m3k
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

16 Sty 2011, 13:17

To polecam Alfe 2.4 JTD.
O swoim Mondeo ostatnio pisałem kilkakrotnie. Bardzo awaryjny silnik i nie polecam diesla.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

16 Sty 2011, 14:43

fiko7 napisał(a):To polecam Alfe 2.4 JTD.
O swoim Mondeo ostatnio pisałem kilkakrotnie. Bardzo awaryjny silnik i nie polecam diesla.

Dzięki, na pewno cenna uwaga! A mógłbyś napisać mi przykładowe ceny części do mondeo , te które najczęściej wymieniałeś... z góry dzięki ;)
prz3m3k
Nowicjusz

16 Sty 2011, 16:21

Osobiście uważam, że koledze <b>fiko7</b> przytrafił się po prostu trefny egzemplarz :wink: Sam posiadałem Mondeo w tym silniku TDCi 131KM i nie narzekałem. Przed zakupem trzeba zrobić gruntowny przegląd, bo potem może się posypać.

W Mondeo najczęściej padały wtryski i zbyt szybko zużywała się dwumasówka.
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

16 Sty 2011, 18:55

co nie zmienia faktu ze jednak coś padało hehe , ale to w każdym aucie zawsze coś padnie :( może jeszcze ktoś się podzieli swoją wiedzą na temat tych aut ?
prz3m3k
Nowicjusz

16 Sty 2011, 18:58

15 tys za diesla 2002-03 z grupy VW raczej nie masz co liczyc, może wśród fiata znajdziesz cos godnego uwagi-jesli koniecznie chcesz diesla...
lucky_luu
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akumulator w naszym samochodzie
    W tym temacie nie dyskutujemy o problemach z akumulatorami i ładowaniem. Jak odłączać/podłączać akumulator? Przy odłączaniu klem od akumulatora najpierw należy odłączyć przewód minusowy – pozwoli to uniknąć zwarcia ...

16 Sty 2011, 19:34

lucky_luu napisał(a):15 tys za diesla 2002-03 z grupy VW raczej nie masz co liczyc, może wśród fiata znajdziesz cos godnego uwagi-jesli koniecznie chcesz diesla...

jak zapewne zauważyłeś interesuje mnie Alfa 156 i ew. Mondeo a te auta są jak najbardziej w przedziale cenowym ok. 15 tys. więc nie bardzo rozumiem Twojej odpowiedzi. A co do diesla , to TAK ! koniecznie go chce :twisted:
prz3m3k
Nowicjusz

16 Sty 2011, 19:43

lepiej kup coś starszego (98-00)z grupy vw niz jakąś alfe czy forda.
Szczególnie polecam silniki 1.9TDI
milosz_wwl
Nowicjusz

Miejscowość: wołomin

16 Sty 2011, 19:48

każdy ma gusta i guściki a mi się nie podobają auta z grupy vw i tyle :roll:
prz3m3k
Nowicjusz

16 Sty 2011, 19:56

to weź alfe, na pewno będzie lepsza od forda
milosz_wwl
Nowicjusz

Miejscowość: wołomin

16 Sty 2011, 20:51

W skład grupy VW wchodzą 4 marki(wiec masz wybór), auta te z silnikiem diesla(dowolonym)uwazane sa powszechnie za tanie w eksploatacji ze wzgledu na niskie spalanie i stosunkowo niedrogie częsci zamienne, alfa natomiast bazuje na częsciach jakości równej fiatowskim i poza piękną stylistyką nadwozia i zwykle bogatym wyposazeniem niczym szczegolnym sie nie wyróznia awaryjne skrzynie biegów, wtryski, elektronika.Ford byłby lepszym wyborem jednak nie za te pieniądze...(bedzie juz mocno wyeksploatowany,chyba ze poszukasz wsrod krajowych-mniejsze przebiegi lecz zawieszenie moze wymagac ingerencji)
lucky_luu
Nowicjusz

16 Sty 2011, 21:04

rozumiem, jednak nie można mieć wszystkiego ;) a osobiście mam kogoś z rodziny w niemczech i myślę że to duży plus bo on ma już znajomości (wśród mechaników itp.) i wybiorą całkiem sensowne auto pod względem technicznym... Co do marki to na fordach się zawiodłem bo obecnie jeżdżę fordem którego mam serdecznie dość :D Ale nie ma co porównywać staroci do młodszej generacji (podobno) :evil:
prz3m3k
Nowicjusz

16 Sty 2011, 22:26

Rocznik 2002
typ sedan
1.9 tdi
Seat Toledo
[link do oferty na Allegro wygasł]
dzedzej
Nowicjusz

Miejscowość: bydgoszcz

16 Sty 2011, 22:35

fajny ten toledo warto sie przyjrzeć
lucky_luu
Nowicjusz

17 Sty 2011, 10:02

Osobiście uważam, że koledze fiko7 przytrafił się po prostu trefny egzemplarz Sam posiadałem Mondeo w tym silniku TDCi 131KM i nie narzekałem. Przed zakupem trzeba zrobić gruntowny przegląd, bo potem może się posypać.

W Mondeo najczęściej padały wtryski i zbyt szybko zużywała się dwumasówka.

Kolega ma z 2003 roku czyli rok starszy niż mój. W sam silnik wpakował 8 tys. Chętnie by go sprzedał ale skoro się włożyło ponad 10 tys w auto warte 20 tys to chyba bez sensu sprzedawac teraz. Także chyba nie tylko mi się trafił wadliwy egzemplarz.

Mam 2 kolegów co mieli 156 2.4 JTD i auta jeździły u nich po 2-3 lata i bez żadnych poważnych awarii. Natomiast stylistycznie to nawet nie ma co do aut z grupy VW porównywać.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok