Berlingo, Scenic, czy Zafira?

08 Sty 2011, 19:20

Witam.
W zasadzie to już się w mojej główce wyklarowało, ale jednak wiele wątpliwości.

1. Citroen Berlingo 2,0HDi
2. Renault Scenic 1.9 dCi, lub 1.9 dTi.
Tu jednak chyba skłaniałbym się do tego drugiego.
3. Zafira 2.0 TD 100KM, wersja z 84KM nie jedzie w ogóle.

Autko w kwocie max 14000 zł, dla rodzinki 2+3. Trzeba jakoś się mieścić z 3 fotelikami.

Co do berlingo- obawy mam do tego silnika, ale myślę , że jakoś dawał by radę i nie byłby aż tak awaryjny.

Scenic- tu znowu comonrail i mało pocieszające opinie na ten temat w wykonaniu Renault.

Zafira- mam już dość Opla i chciałbym coś wygodniejszego, a do tego w tych pieniądzach można kupić Zafire z 99r. Francuza nawet o 3 lata młodszego. Wiem, że rocznik nie jeździ, ale ...
Podpowiedzcie coś. W zasadzie to ja jestem za Berlingo, natomiast żona wolała by Scenica.

A może jakiś japoniec? Jak by się sprawował np. silnik Toyoty d4d 2.0l w Avensis Kombi z 99-00r? Ten wariant też by nam pasował.
A może da się znaleźć jakiegoś japońca z dieslem w tych pieniądzach w roczniku 99-01 który spełniał by nasze wymagania?
karola44-81
Początkujący

Miejscowość: Połaniec

08 Sty 2011, 20:01

Japońce raczej i diesle sie troszke gryzie :razz: ale znam kolesia z D4D i jezdzi nie narzeka z tych co wymieniłeś jednak zafira przejdz sie nią i zobaczysz czy spasuje sharana też wez pod uwage...Scenica ja bym omijał jest strasznie brzydki tragedia środek typowo przekombinowany francuz i drogi w naprawie a psuć sie lubi(zeby nie było znam posiadacza)
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

08 Sty 2011, 20:37

Z tych co wymieniłes zdecydowanie Toyota. Mniej awaryjna niż Francuzy i wydaje mi się że powinno sie lepiej jeździć niz Zafirą.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

08 Sty 2011, 20:46

Trudno jest dla Zafiry znaleźć godnego rywala,ten silnik Diesla u mechaników zbiera pochlebne recenzje :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

09 Sty 2011, 01:08

Berlingo 2.0 Hdi 90Km,wytrzymały silnik,chociaż także na common rail-u. plusy brak koła dwu masowego- zwykłe sprzęgło, mało elektroniki (wiadomo wtryski, zawór pompy , zawór sterowania turbiną i przepływomierz, ubogo ale prosto a im prościej tym lepiej), nie za drogie części eksploatacyjne.
Scenic : Wygodne auto dla rodziny, ale silniki diesla mające swoje kaprysy
, słaba ochrona antykorozyjna (rdza lubi progi), dobre wyposażenie
Zafira, Jak już to tylko ta 100konna, za to potrafi uraczyć zaworem EGR lub szwankującą elektroniką, ale jak jeździ to tylko " olej, woda i choda" i zapominasz co to warsztat i po co się tam wstawia auta oprócz wymiany oleju i klocków, ale płacisz za to komfortem jazdy.
Avensis lub coś sprytniejszego dla rodzinki z małymi szkrabami to Mazda Premacy
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

09 Sty 2011, 09:41

Dzięki za opinie.
I w zasadzie także wy potwierdzacie moje odczucia.
Ja w tej chwili stawiam w kolejności: Berlingo, Zafira ( w zasadzie na równi ze sobą), Scenic już w moim mniemaniu odstaje daleko.
Strasznie podoba mi się konkretne berlingo. Jest tutaj: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Oglądałem go dość dokładnie, niestety nie miałem możliwości wyjechać nim na drogę- niesprzyjające warunki pogodowe. Stoi teraz w komisie i obsypany śniegiem. Jak dla mnie z wyglądu, praktyczności i pierwszego wrażenia jest zdecydowanym faworytem.

Oplami w zasadzie poruszam się od zawsze. Prawko robiłem z pomocą Omegi 2,3D. To auto było nie do zdarcia!Do tej pory jak widzę ten model to łezka w oku się kręci. Teraz ma astre f z silnikiem wolnossącym 1,7. Ale jej czas już się kończy- dosłownie. Tej zimy już pojawił sie problem z odpaleniem. Coś hałasuje w skrzyni biegów. No i jest już zdecydowanie za ciasno dla nas. Oglądając Zafirę widzę, że tylna kanapa w zasadzie jest identyczna rozmiarowo jak mojej starńkiej astrze. To i fakt, że jednak chciałbym zmienić Opla na inną markę Powoduje, że jednak Zafira jest na równi np. z Berlingo.
Bałem się i nadal mam obawy co do aut na "F". Jednak HDI rekompensuje te obawy.
karola44-81
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

09 Sty 2011, 09:59

Berlingo??! mi sie kojarzy raczej z dowozeniem jedzenia na wynos :razz: taki klocek to zero prowadzenia i chyba niemasz az tylu tobołów do wozenia :razz: przejedz sie moze toyota najpierw lub zafira i sobie porównasz Toyota przynajmniej bedzie sie prowadzic jak samochod osobowy
nitro
Zaawansowany

09 Sty 2011, 10:17

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jak taka Toyota wychodzi cenowo w eksploatacji? I z jakimi autami w sensie wygody i wielkości można porównywać? Jak np. w porównaniu z Passatem B5 1,9TDi AFN ( 110 KM) .
karola44-81
Początkujący

09 Sty 2011, 11:13

Pod względem ceny eksploatacji Toyota wypada dużo dużo lepiej niż Passat.
fiko7
Stały forumowicz

09 Sty 2011, 11:17

Akurat ten egzemplarz jest poskładany i to nieudolnie.... :razz: zobacz jego prawa strone.... mozna spokojnie porównać do paska b5 Toyota jest w czołówce niezawodnych aut moze by poszukać własnie pasata ostatnio jezdziłem i naprawde wygodny no chyba ze 3ech chłopów usiadzie z tyłu
nitro
Zaawansowany

09 Sty 2011, 11:23

Passat kombi odpada całkowicie- " jak kupisz takiego, to do domu możesz nie wracać!" Tak mi powiedziała:)
karola44-81
Początkujący

09 Sty 2011, 11:34

No w sumie taki bezpłciowy passat... nie mozna sie też baby sluchać w wvborze samochodu jestes samecem alfa także co kupisz musi sie zgodzić na to :razz: najwyżej kolor mozesz uzgodnić... rozejrzyj sie za sharanem jezdzilismy takim na imprezy i srodek obszerny mozna tam urzadzic mała popijawke nawet :razz:
nitro
Zaawansowany

09 Sty 2011, 11:59

Skoro Passat sie nie podoba nie sądze że Sharan się spodoba. Osobiście popieram gust tej Pani.
fiko7
Stały forumowicz

09 Sty 2011, 12:25

Sharan, może bardziej Alhambra ja jestem za, ale rocznikowo :( . żony też słuchać trzeba, ogólnie to nasze wyobrażenia o samochodzie się pokrywają, nie w szczegółach, ale pogląd podobny.
karola44-81
Początkujący

09 Sty 2011, 12:45

Rocznikiem sie nie jezdzi :razz: moze całkiem olać rocznik i wybrać jakieś a6 avant albo bmw e39 turing silnik w okilcy 2.5+lpg to sie moze zonce spodobać pełnoprawna limuzyna
nitro
Zaawansowany