Bezawaryjny do 5000

20 Lut 2009, 19:36

Witam, stanąłem przed wyborem mojego pierwszego samochodu... Przede wszystkim zależy mi na bezawaryjności, dobrze byłoby także żeby był w miarę dynamiczny (jednak silnik nie większy niż 2,0l). Obowiązkowo musi być stosunkowo duży i pojemny (najlepiej jakieś kombi) uprawiam sporty ekstremalne i potrzebuje samochodu do którego bez problemu się zapakuje. Myślałem nad: oplem astrą, fordem mondeo I lub II lub czymś takim. Niechciałbym samochodu starszego niż 15lat. Co myślicie o czymś takim: [link do oferty na Allegro wygasł]
Warto wchodzić w deawoo'u? Są w miarę bezawaryjne? Cena jaką mam do wydania do 5k najlepiej z opłatami, jednak mogą być także bez. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
freerider1
Nowicjusz

20 Lut 2009, 20:33

Daewoo Espero nie byłoby złym wyjściem. Ogólnie osoby, które nie miały styczności z tymi autami nie uważa ich za godne uwagi, jednak jest zupełnie inaczej. Auta te są mało awaryjne jeśli oczywiście dbasz o nie. Słyszałem, że Mondeo również jest dobrym autem. Jeśli chodzi o Astrę to wiadomo. Niemieckie to niemieckie. Jednak Espero dostałbyś chyba najtaniej w dobrym stanie.
Boss
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Włocławek

20 Lut 2009, 20:40

Podobno silniki w espero są długowieczne ale potrafią spalic trochę paliwka...Na twoim miejscu nie rezygnowałbym z szukania Astry ale pamiętaj,że 1,8 spalac będzie w normalnym miejskim użytkowaniu jakieś 11l/100km.Duży silnik,to pali niemało... Lepiej zrezygnowac z osiągów auta na rzecz ekonomii.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

20 Lut 2009, 20:42

A w instalacje gazowe warto wchodzić?
freerider1
Nowicjusz

20 Lut 2009, 21:29

a ja slyszalem, że silniki w espero i mondeo benzynowe szybko zaczynają brać olej tzn 200-250tys przebiegu
NFSU9
Aktywny

Miejscowość: WWA
Auto: 350z
Silnik: 3.5v6 300km

20 Lut 2009, 22:17

Astra I (kombi) 1.6 benzyna całkiem żwawe autko.tylko wiadomo Ople mają dosyć słabą blache.ale tragedii jako takiej nie ma.
Do gazu nie jestem jakoś przekonany.Chyba że sekwencja ale to i tak tylko przy jakimś większym silniku.Mały samochód z małym ale dosc dynamicznym silnikiem myśle że nie powinien cie zrujnować.Gaz to gaz zawsze bedzie gorszy od benzyny.niedobrze mi sie robi jak słysze ten "piękny" dźwięk silnika napędzanego gazem ( tak jest w zajezdzonych samochodach) teraz pewnie wszyscy użytkownicy gazu będą mnie krytykowac ale ja mam takie wlasnie zdanie.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpieczne jesienne weekendy
    Wciąż zbyt wielu polskich kierowców ignoruje ryzyko związane z prowadzeniem samochodu po spożyciu alkoholu, takie jak większa brawura, gorsza umiejętność oceny sytuacji na drodze czy spowolnienie reakcji za kierownicą. ...

21 Lut 2009, 08:56

ja na twoim miejscu postawilbym na espero... nie jest drogie, duze, wygodne a czesci w miare tanie...
cayman9
Początkujący

21 Lut 2009, 09:27

Mercedes 190/w124 pod względem niezawodnosci jest znakomity :lol:
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Augustów

21 Lut 2009, 12:08

Słowik gdy Ciebie zobaczyłem na koncu stawki radzących już wiedziałem co mogłeś napisać,zgadzam się z tą radą! :D
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

21 Lut 2009, 13:15

co do merca to sie zgadzam, niestety jest jedno ale... za taka kwote ciezko bedzie mu wyrwac zadbany, niezajezdzony egzemplarz
cayman9
Początkujący

21 Lut 2009, 14:23

Cayman dobrze ugryzłeś te nasze rady.Jeszcze jest Toyota Corolla VII,Toyota Carina E,lepszych opcji ja nie widze gdyz te bryczki są wyjatkowo udane,warto tylko poszukać zadbane egzemplarze.Jeszcze są Fiaciory,Daewoo Nubira,Mondeo I.Toyoty te akurat sa poza konkurencją.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

21 Lut 2009, 14:59

No ok. panowie ale czy nie zapomnieliśmy o tym,że kolega szuka kombi,bo uprawia sporty ekstremalne?
Ciężko mu będzie zapakowac coś do sedana np.do espero...,a merca 124 kombi może szybko nie znalezc....Lepiej pozostac przy tej Astrze bo ma w czym wybierac.A co do LPG,to chyba Astra jest najlepszym wyborem pod warunkiem,że silnik jest w dobrej kondycji i głowica nie jest 16v.
pozdro
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

21 Lut 2009, 20:51

najbardziej by mi pasowało mondeo 2 w kombii... Warto ściągać z niemiec czy szukac lepiej w polsce?
freerider1
Nowicjusz

21 Lut 2009, 21:15

poszukaj w polsce.nie opłaca sie w tej cenie sprowadzac samochodu.Euro jest teraz drogie to po pierwsze po drugie koszty transportu, opłaty i masa cierpliwości (latanie po urzedach itp.) moim zdaniem lepiej szukac w kraju.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

21 Lut 2009, 21:22

Ok a mondeo do ilu kilometrów w miare bezawaryjnie jeżdżą? Takich powyżej 200k chyba nie warto brać nie?
freerider1
Nowicjusz