Napisze co ja sądzę, może nie konkretnie odnośnie awaryjności ale ogólnie:
Volkswagen Golf GTI EDITION 2,0 8V - jak kupisz to będziesz 3ci jak nie 4ty na odcinku 1km jadący golfem, nie wyróżnisz się z tłumu nic, co do samego auta niech już go chwalą golfiści ja nic nie powiem.
Toyota Celica 95' - ładny samochodzik, idąc stereotypami to może jak Toyota to i bezawaryjna ale nie łudził bym się, mimo wszystko warto się przyjrzeć temu modelowi.
Seat Ibiza GTI - tuning ja bym powiedział nie, pozatym Ibiza tak samo jak Golf, dużo ich.
Rover 214 - pisałem wcześniej, identyczny model miał mój kolega, w podobnej cenie sprzedał, niby fajny, mocny silniczek ale jakiś taki niedosyt miał, może akurat w tym modelu co mu się trafił.
Peugeot 406 - spory samochodzik, tylko o peżotach mówią tak jak o alfach że awaryjne, ja bym tego nie słuchał tylko oglądał konkretne modele z doświadczonym mechanikiem.
Opel Vectra CDX - masz własną rafinerię?
Honda Civic V-TEC - ten samochód też po krótce znam, spisuje się dobrze, wygląda nieźle, ma vtec, można pooglądać i nie jest zbyt popularny.
BMW 316 compact - tego BMW w tym silniku bym nie brał bo raz że cieżka buda i BMW słynące z NIE ekonomiczności. W 1.6 nie zaznasz sportu ani sprawnego poruszania się. Jak już to od 2.0 ale wtedy tak jak w przypadku Opla CDX.
FIAT BRAVO 1,8 16V - Fiata bym nie brał, bo to fiat? Może i tak chociaż pewnie czepią się mnie ludzie zaraz że Alfa = Fiat. Racja ale tylko w przypadku silników które jeśli chodzi o diesle nie mam się czego wstydzić bo są na 1 miejscu.
Alfa 2,0 16v - ta Alfa w 2.0 osiągi ma bardzo przyzwoite, ale i spalanie okropne. 8,6 sek do 100km/h to tylko troszkę gorzej niż mój wiec bardzo dobry wynik ale trzeba pamiętać że aby to osiągnąć musiał byś trzymać silnik wysoko na obrotach a wtedy spali nawet 15l/100km, przy oszczędnej jeździe na trasie można zejść do 7-8l/100km a normalna jazda w mieście kosztuje nas 9-11l/100km. Także tak jak mówię sporo, ale polecam jednak z całego serca ten samochód bo nim można wyróżnić się z tłumu i "złapać" kilka spojrzeń przechodniów bądź innych kierowców.
Żeby nie być gołosłownym zapraszam do rejestracji na
http://www.forum.alfaholicy.net/ i napisania tematu że szukasz Alfy. Po pierwsze odezwą się ludzie którzy mają te samochody, z tych roczników co szukasz i powiedzą Ci szczerze co im się spierdzieliło a z czego są zadowoleni - a nie "mojego kolegi ojciec miał i narzekał..", będziesz miał czyste fakty. Po drugie odezwą się ludzie którzy może akurat sprzedają coś w tej cenie w której szukasz, a kupować Alfę od Alfaholika to inwestycja na przyszłość bo wiesz że taki człowiek o nią dbał a nie traktował jak kolejny, zwykły samochód. I ludzie, nie czepiajcie się że na tym forum są sami pasjonaci i nic złego o Alfach nie powiedzą, są działy jak problemy techniczne itp. każdy coś wypisuje, ludzie sobie pomagają i wspólnie narzekają na to i na tamto, ale nie więcej niż na innych forach np. VW. Polecam się zarejestrować, popisać kilka dni, poczytać sporo tematów (jest np. "wady alfy"), i dużo się dowiesz, mam też nadzieję że ktoś Ci zaproponuje swoją wychuchaną Alfę 156 bądź GTV w dobrej cenie, a na pewno w stanie lepszym niż większość na Allegro.