Alfa 156 vs Opel Vectra vs Peugeot 406 vs Fiat Bravo

18 Lut 2009, 06:48

tak wiec ktore z tych aut byscie polecali

szczególnie prosze o opinie na temat Alfy 156 1,8-2,0 albo alfy GTV
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
(taki model juz chyba nie bylby zły )
no i Fiata Coupe/BRavo (czym sie rozni ten fiat od alfy)

cena do 11-12 tyś
Fiat Bravo 1,9 JTD 2000r
Opel Astra F Gsi 2,0 16v 1994r
Opel Astra F 1,6 16V 1995r
hemp
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczytno

18 Lut 2009, 15:03

Pytasz czym rożni sie Alfa od Fiata?Tym czym Książe od pachołka,chodzi mi tylko o wyglad czyli strój.Alfa wygląda lepiej,jest lepiej wykonana no i wiesz nie oszukujmy się,Alfa Romeo to jest Alfa Romeo jednak.Fiata coupe ja bym nie kupil bo mi sie zwyczajnie nie podoba a i do jakosci wykonania miałbym zastrzeżenia .Opel Vectra?Trudno jest znależć egzemplarz w dobrym stanie ale jesli juz to Ople lubia gaz zwłaszcza silniki1.6 diesle?Nie!No moze tylko 2.2DTi common rail.Warto jednak dać więcej za egz. zadbany.Peugeot?To nadzwyczaj udana bryczka długowieczna silniki wszystkie udane,benzyna godna polecenia to 2L a diesel?HDI90 konny bez koła dwumasowego :o Fiat Brava? Problemy z elektryką ale to dla kogos kto zna sie chociaz troche na tym to bułka z masłem,silnik godny polecenia to JTD benzynowe udane,troche duzawo palą.Alfa Romeo?No coz jesli ktos uwaza,ze wart jest odrobinę egzotyki,piękna i czegos niezwyklego ,te silniki 2.4 JTD? :shock: Koła dwumasowe?Do którego silnika common rail kosztują mało? :P Ja wybrałbym Alfiaka!!!Bo reszta jest już tak oklepana,że Panowie mnie chce się zwyczjnie Rzygac !!!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

18 Lut 2009, 15:07

Zgadzam się z przedmówcą i z tego powodu że sam mam Alfe. Na Twoim miejscu jeśli nie potrzeba Ci dużo miejsca i podoba Ci się GTV to brał bym właśnie GTV bo to są super autka tylko niestety już swój wiek i zakatowanie mogą mieć także trzeba solidnie oglądać i dać sporo kasy na zadbany egzemplarz.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

18 Lut 2009, 17:17

Alfa GTV :shock: Przy tym samochodzie wystarczy zatrzymać się by predko od niego nie odejśc!Nic się ta bryła nie starzeje ale cóz w koncu Firma,ktora raczej brzydactwa spod swoich skrzydeł nie wypusci.Jesli trafi sie na egzemplarz będący w posiadaniu miłosnika Alf?To dlaczego miałby byc w złym stanie?Samochod po prostu cudny,jeszcze z tą skorą w srodku?! :P
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

18 Lut 2009, 18:29

no ale slyszalem i czyalem opinie o alfach .... szczegolnie mnei interesuja 1,8 Ts i 2,0 Ts no i dobrych rzeczy samych nie slyszalem... podobno sie psuja nawet zadbane egzemplarze...i tego sie boje...a wy co sadzicie o tym micie ze alfy sie psuja i drogie sa naprawy?
Fiat Bravo 1,9 JTD 2000r
hemp
Aktywny
Awatar użytkownika

18 Lut 2009, 19:23

Naprawy kosztują tyle samo co aut tej klasy, a nawet taniej porównując niemieckie. Co do psucia to w TSach jest problem w wariatorem i to on głównie siada ale nie zdarza się to co 100km ani nie jest masakrycznie drogie.. Kolejna sprawa wrażliwe zawieszenie i jeżdżąc musimy patrzeć po czym, nie wpadać we wszystkie dziury, nie zapierdzielać po muldach itp. Rekompensuje nam ono jednak idealną pracą zarówno na prostej jak i jazdą po szynach w zakrętach. Pamiętaj też że TS mocno dużo pali niestety, ja bym szukał diesla ale jeśli masz upodobania tylko na benzynę to Twój wybór. Mimo wszystko polecał bym którąś Alfę, i na pewno nie kupowaną z miejsca, bo wsiadając do tego auta można się zakochać i zapomnieć o paru zamaskowanych przez sprzedawcę minusach - pamiętaj o tym, idź z kimś oglądać auto.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

18 Lut 2009, 20:35

podniosles mnie troche na duchu kolego

a co sie głownie psuje w tych alfach ? i czy to sa drogie naprawy ?
boje sie ze jesli trafie na zly egzemplarz nie bede musial wsadzic 3 tys na nowy silnik
Fiat Bravo 1,9 JTD 2000r
hemp
Aktywny
Awatar użytkownika

18 Lut 2009, 21:23

Główne psujki w tym aucie to tak jak wspominałem wariator i zawieszenie. To są rzeczy które musisz zrobić żeby jeździć więc najważniejsze ale tak jak mówię, nie ma z tym tragedii cenowej.

Trzeba pilnować poziomu oleju i stanu paska rozrządu oraz części z nim współgrających - wymiana co 60k km. Wymiana oleju co 10k km. Do obu tych spraw używamy oryginalnych, bądź bardzo dobrych i sprawdzonych firm. Przykładowe ceny dla 1,8 TS: rozrząd ~400 zł (komplet z pompą wody), wariator ~350 zł, olej ~120zł Selenia (polecany przez Fiata).

Sprawa zawieszenia, musisz je dokładnie sprawdzić w jakimś zakładzie co się na tym zna, sprawdź amorki na szarpakach. Żeby potem coś nie wyszło złego. Cen Ci nie podam bo to trzeba indywidualnie po każdej części sprawdzać. Dla przykładu z tego co jestem "na czasie" bo zbliża mi się wymiana, komplet usportowionych amorków na przód do mojej Alfy kosztuje koło 700 zł, są to Bilsteiny B6, twardsze i podobno nie do zajechania także inwestycja na przyszłość. Mogę wsadzić serię za 200-250 zł sztuka ale lepiej drożej i pewniej. Do wersji 1,8 są części dużo tańsze..

Co do silnika to musisz mieć fachowca który się nim przejedzie, obsłucha i oceni w jakim jest stanie.

Ogólnie nie ma się czego bać tylko podchodzić z rozsądkiem, nie spieszyć się z zakupem i brać kogoś obeznanego w mechanice, a najlepiej kogoś kto ma Alfę. Ja na swoją polowałem równy rok, z czego pół to Internet, a drugie pół to szukanie na żywo i odrzucanie szrotów.. niestety, trzeba uważać ale uda się ;).
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

18 Lut 2009, 21:33

wpadł mi w oko rowniez ROVER 200/400/600 ... jak te roverki wypadaja przy alfie??
Fiat Bravo 1,9 JTD 2000r
hemp
Aktywny
Awatar użytkownika

18 Lut 2009, 21:57

Rover 214 miał mój kolega, co prawda tylko rok ale bezproblemowo. Kupił tanio używkę i sprawowała się całkiem całkiem. Wiem że łatwo przegrzać silnik, narzekał na przewody chłodzenia, pompę, chłodnicę itp. No i moim zdaniem to auto można porównać z Alfą 147 bądź 146. Alfa 156 to inna rozmiar i wizualnie dużo lepszy wybór.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

18 Lut 2009, 22:21

ale jesli chodzi o silniki....maja ta sama konstrukcje?? ktory z nich jest bardziej awaryjny?
Fiat Bravo 1,9 JTD 2000r
hemp
Aktywny
Awatar użytkownika

18 Lut 2009, 23:05

Tego Ci niestety nie powiem, musisz poczytać np. tu [link do autocentrum.pl wygasł] albo poczekać aż jakiś Roverzysta się odezwie.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

19 Lut 2009, 05:04

[link do oferty na Allegro wygasł]

tylko motor minimum 1,8

z 2 lata mlodszy tylko

przeszperalem allegro i takie samochody by mnie interesowaly..moze auta sa z roznych segmentow i ciezko je porownywac... ale łaczy je jedno... sa dla mlodych ludzi ceniacych sobie przyjemnosc z jazdy (osiągi)

tak wiec ktory byscie z nich polecali ze wzgledy na awaryjnosc??
powiedzmy przedstawcie 3-4 pierwsze miejsca :)
Fiat Bravo 1,9 JTD 2000r
hemp
Aktywny
Awatar użytkownika

19 Lut 2009, 13:55

Napisze co ja sądzę, może nie konkretnie odnośnie awaryjności ale ogólnie:

Volkswagen Golf GTI EDITION 2,0 8V - jak kupisz to będziesz 3ci jak nie 4ty na odcinku 1km jadący golfem, nie wyróżnisz się z tłumu nic, co do samego auta niech już go chwalą golfiści ja nic nie powiem.

Toyota Celica 95' - ładny samochodzik, idąc stereotypami to może jak Toyota to i bezawaryjna ale nie łudził bym się, mimo wszystko warto się przyjrzeć temu modelowi.

Seat Ibiza GTI - tuning ja bym powiedział nie, pozatym Ibiza tak samo jak Golf, dużo ich.

Rover 214 - pisałem wcześniej, identyczny model miał mój kolega, w podobnej cenie sprzedał, niby fajny, mocny silniczek ale jakiś taki niedosyt miał, może akurat w tym modelu co mu się trafił.

Peugeot 406 - spory samochodzik, tylko o peżotach mówią tak jak o alfach że awaryjne, ja bym tego nie słuchał tylko oglądał konkretne modele z doświadczonym mechanikiem.

Opel Vectra CDX - masz własną rafinerię?

Honda Civic V-TEC - ten samochód też po krótce znam, spisuje się dobrze, wygląda nieźle, ma vtec, można pooglądać i nie jest zbyt popularny.

BMW 316 compact - tego BMW w tym silniku bym nie brał bo raz że cieżka buda i BMW słynące z NIE ekonomiczności. W 1.6 nie zaznasz sportu ani sprawnego poruszania się. Jak już to od 2.0 ale wtedy tak jak w przypadku Opla CDX.

FIAT BRAVO 1,8 16V - Fiata bym nie brał, bo to fiat? Może i tak chociaż pewnie czepią się mnie ludzie zaraz że Alfa = Fiat. Racja ale tylko w przypadku silników które jeśli chodzi o diesle nie mam się czego wstydzić bo są na 1 miejscu.

Alfa 2,0 16v - ta Alfa w 2.0 osiągi ma bardzo przyzwoite, ale i spalanie okropne. 8,6 sek do 100km/h to tylko troszkę gorzej niż mój wiec bardzo dobry wynik ale trzeba pamiętać że aby to osiągnąć musiał byś trzymać silnik wysoko na obrotach a wtedy spali nawet 15l/100km, przy oszczędnej jeździe na trasie można zejść do 7-8l/100km a normalna jazda w mieście kosztuje nas 9-11l/100km. Także tak jak mówię sporo, ale polecam jednak z całego serca ten samochód bo nim można wyróżnić się z tłumu i "złapać" kilka spojrzeń przechodniów bądź innych kierowców.

Żeby nie być gołosłownym zapraszam do rejestracji na http://www.forum.alfaholicy.net/ i napisania tematu że szukasz Alfy. Po pierwsze odezwą się ludzie którzy mają te samochody, z tych roczników co szukasz i powiedzą Ci szczerze co im się spierdzieliło a z czego są zadowoleni - a nie "mojego kolegi ojciec miał i narzekał..", będziesz miał czyste fakty. Po drugie odezwą się ludzie którzy może akurat sprzedają coś w tej cenie w której szukasz, a kupować Alfę od Alfaholika to inwestycja na przyszłość bo wiesz że taki człowiek o nią dbał a nie traktował jak kolejny, zwykły samochód. I ludzie, nie czepiajcie się że na tym forum są sami pasjonaci i nic złego o Alfach nie powiedzą, są działy jak problemy techniczne itp. każdy coś wypisuje, ludzie sobie pomagają i wspólnie narzekają na to i na tamto, ale nie więcej niż na innych forach np. VW. Polecam się zarejestrować, popisać kilka dni, poczytać sporo tematów (jest np. "wady alfy"), i dużo się dowiesz, mam też nadzieję że ktoś Ci zaproponuje swoją wychuchaną Alfę 156 bądź GTV w dobrej cenie, a na pewno w stanie lepszym niż większość na Allegro.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

19 Lut 2009, 17:19

dobrze wiec gdybym Ci powiedzial ze po kupnie bedzie cienko z kasą i nie chcialbym wkładac ten samochod bo zwyczajnie bym nie mial za bardzo... to jakiej marce bys zaufał ?
Fiat Bravo 1,9 JTD 2000r
hemp
Aktywny
Awatar użytkownika