Bezawaryjny mały samochód do 7000zł?Matiz/Panda/Picanto/Corsa/Clio itp

11 Maj 2018, 12:14

Witam, szukam jakiegoś małego bezawaryjnego samochodu do 7000zł. Warunki musi być zadbany [blacha/mechanika] i tanie części eksploatacyjne. Taki, że wsiadam i jadę i leje paliwo i wiem, że dojadę. Musi być też 5-Drzwiowy i mieć klimatyzację. Rocznikowo chciałbym młody, ale niekoniecznie, byle nie zgnity... i na dłuższy czas, co najmniej kilka lat. Benzyna, może być z LPG, może sobie nową instalację założę, ale to mało istotne, byle nie Diesiel.

Zastanawiam się nad Daewoo Matiz / Chevrolet Matiz I / Fiat Panda I / Kia Picanto I / Opel Corsa C lub Agila / Renault Clio II/ Hyundai Atos / Toyota Yaris ... lub jakiś inny mały.

Ktoś coś doradzi?
Takie drobne rzeczy, które mogą sprawiać problemy wg mnie...
Matiz Daewoo - tani, części tanie, prosty, niezawodny, rdza...
Chevrolet Matiz I / Spark I - średnia cena, roczniki do 2010, prosty, części jak do Daewoo, tylko na przykład silnik 1.0 czy jest problem z nim większy niż 0.8 gdzie jest popularny w PL...
Fiat Panda I - alternator, popularny...
Kia Picanto I - drogie części i mało popularny...
Opel Corsa - raczej ok, części dostępne, popularny, trochę duży...
Agila taki mały Opel, raczej średnio popularny...
Renault Clio II - długo produkowany, duży trochę, no i francuz, bogate wyposażenie, ale nie chce choinki na desce, ani drobnych usterek...
Hyundai Atos - średnio popularny...
Toyota Yaris ... trzyma nie porzebnie cenę.

To tylko moje przemyślenia i znajomych. Co z tego by najbardziej polecił? Może coś innego jeszcze? Chociaż już w małym segmencie nie ma w czym wybierać w tej cenie...Pozdr ;)
reexe
Nowicjusz

Auto: Fiat Panda

11 Maj 2018, 12:44

Clio II znajdziesz w tej cenie z klimą i silnikami zarówno 1.4 jak i 1.6 jak utrafisz i taką opcje polecam. Nie nastawiaj się na to aby było jak najmłodsze a raczej w jak najlepszym stanie. Nie sugeruj się też stereotypami na temat "francuzów" wszystko jest kwestią znalezienia zadbanego egzemplarza. Ewentualnie Corsa.
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Fiat Punto, Seat Toledo II
Silnik: 1.9 TDI 110km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

12 Maj 2018, 08:33

Też jestem za Clio i Corsa ewentualnie Panda,kupisz spokojnie od 1właściciela tylko sporo sztuk to bieda edition.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012