15 Sty 2015, 15:27
Witam serdecznie i proszę o pomoc.
Jestem aktualnie na etapie poszukiwania upragnionego samochodu, który spełni moje wszelkie oczekiwania. Aktualnie jeżdżę Mercedesem c-klasą w203 2.2 cdi - przebieg 400.000 km, i doszedłem do wniosku, że najwyższy czas poczynić zmiany.
Poszukuję sedana/limuzyny lub małego suva.
Rocznik min. 2007
Postawiłem na silnik diesla, co jednak wiąże się dla mnie z największym zawrotem głowy ponieważ chciałbym, aby auto było przede wszystkim bezawaryjne.
Poza bezawaryjnością oczekuję, aby auto miało ksenon, oraz przekładnię automatyczną, która będzie dobrze radziła sobie ze zmianą przełożeń.
Reasumując : - Sedan, limuzyna lub suv
- bezawaryjny diesel min. 140-150km w automacie
- dobre wyposażenie
- rocznik min. 2007
- do 45.000 zł
Rozglądałem się za następującymi modelami, ale po lekturze internetu w poszukiwaniu wad i zalet konkretnych silników, ale zawsze znalazłem coś co mnie kompletnie zniechęciło.
BMW e90 LCI - po liftingu który miał miejsce we wrześniu 2008 roku. Diesel 2.0 posiada z tego co czytam wiele bolączek, natomiast 3.0 jest raczej zbyt drogi w zakupie.
AUDI a4 B8 - Gdzie nie szukam informacji, tam jestem skutecznie zniechecany szerokim zakresem usterek w którejkolwiek z wersji silnikowych - kusi DSG
PASSAT CC ok 2009 r. - z tego co się orientuje to silniki 2.0 tdi cierpią już na swoje dawne problemy wieku dziecięcego, ale znowu sporo czyta się o problemach z DSG które podobno wytrzymuje 200.000 km a naprawy idą w kilkanaście tysięcy zł.
Zdaje sobie sprawę, że wiele informacji w internecie jest przesadzonych, i mam nadzieję że naprawadzicie mnie na jakiś konkretny model z konkretnym silnikiem i skrzynią tak, abym wybrał zestaw o przynajmniej niskim prawdopodobieństwu trafienia na jedną wielką usterkę.
Z miłą chęcią rozważę też wszelkie inne propozycje.