Bezpieczeństwo jazdy - ból pleców podczas wciskania sprzęgła.

15 Cze 2016, 16:14

Witam,
nie wiedziałem, gdzie dać taki temat, ale ma to duży związek z bezpieczeństwem dlatego umieszczam tu.
Mój problem polega na przeszywającym bólu dolnego odcinka pleców z lewej strony, głównie ból bardzo nasila się podczas wciskania sprzęgła. Generalnie jestem kursantem OSK, przede mną egzamin i wiąże z samochodem pracę w wakacje. Chcę przemieszczać się bezpiecznie autem. Z początku jazd ignorowałem problem lecz po 20 godzinach jazd, ostatnie 30 min praktyk było nie do wytrzymania. Popełniam dużo błędów, niepotrzebnie się spieszę i zwracam uwagę na ból, a nie na drogę. Plecy zaczynają mnie boleć pod koniec jazd. Nie jest to raczej ciągły ból, nasila się bardzo podczas pracy sprzęgłem.

Z reguły jeżdżę z mocniej cofniętym fotelem, ale tak, żeby noga się nie prostowała podczas wciskania, maksymalnie obniżonym. Problemem zainteresowałem się za późno. Dzisiaj fotel podniosłem do połowy regulacji-problem nie ustał. Jazdy mi się skończyły, a normalnym autem raczej tak długo jeździć nie mogę by sprawdzić sobie pozycje. Ból ustępuje natychmiast, gdy przestanę jeździć.

Czy ktoś miał podobne problemy? Jak sobie z tym poradziliście? Egzamin przede mną,a chce z powodu pleców, oblać go. A później z tego powodu mieć jakieś wypadki, co gorsza.

Pozdrawiam,
JachuWojtan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 08 2016
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Hyundai Accent II
Silnik: 1.3 ; 86km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

15 Cze 2016, 18:47

Z takim problemem to do lekarza trzeba się zgłosić. Ból w lędźwiach na 90% powodują schorzenia kręgosłupa, bo chyba nie trzymasz portfela w tylnej kieszeni spodni. Ja sam mam dyskopatię, ale muszę spędzić za kółkiem ładnych parę godzin by to odczuć.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

15 Cze 2016, 19:12

W tylnich kieszeniach nic nie trzymie ;)
Planowałem odrazu iść do lekarza, lecz myślałem, że to kwestia ustawienia fotela.
Dziwne tylko, że plecy bolą mnie tylko podczas jazdy samochodem (wciskaniem sprzęgła). Nigdy nie miałem problem z kregosłupem. Też jako pasażer jezdziłem kilkanaście godzin i nigdy nie miałem takich problemów
Dzięki, za radę.
JachuWojtan
Nowicjusz

15 Cze 2016, 19:38

JachuWojtan napisał(a):Dziwne tylko, że plecy bolą mnie tylko podczas jazdy samochodem (wciskaniem sprzęgła).

Bo być może w takiej właśnie pozycji masz ucisk na jakiś nerw. Nie lekceważ tego.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

24 Cze 2016, 14:54

JachuWojtan napisał(a):Dziwne tylko, że plecy bolą mnie tylko podczas jazdy samochodem (wciskaniem sprzęgła).
To nie jest dziwne bo wtedy napinają się mięśnie które są wzdłuż kręgosłupa w jego dolnej części. Zobacz sobie sam czy przytrzymując ręką z tyłu plecy obok kręgosłupa wyczujesz napinanie mięśni podczas wciskania sprzęgła, przypuszczam że dokładnie w tym miejscu będą cie bolały.

Tak jak poprzednicy piszą nie lekceważ tego i idź do lekarza. Prawdopodobnie dostaniesz skierowanie na rechabilitację gdzie dowiesz się jakie ćwicenia warto na ten odcinek kręgosłupa wykonywać.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Rok produkcji: 1999

24 Cze 2016, 15:02

Dziękuje za porady.
Aktualnie nie mam jak tego sprawdzić, ale po egzaminie (jak zdam ;p) i problem nie będzie ustępował wybiorę się do przychodni.
Mam jeszcze pytanie czy podczas jazdy wasze plecy, właśnie w odcinku ledźwi przylegają do fotela, czy raczej odstają?
Rozumie, że każdy ma indywidualne preferencje co do ustawienia fotela, ale problem może być w tym, że nie mam podpory w tym odcinku kręgusłupa.
Mój instruktor miał specialną poduszeczkę w tym miejscu, żałuje, że nie zapytałem o to.
JachuWojtan
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fiat 500 - samochód do miasta
    Włoska propozycja ma w 2019 roku ponad 13-procentowy udział w rynku. Od stycznia do kwietnia 2019 roku zarejestrowano 756 samochodów. Fiat 500 to odpowiedź na potrzeby osób poszukujących aut, które wyróżniają ...

24 Cze 2016, 15:23

JachuWojtan napisał(a):Rozumie, że każdy ma indywidualne preferencje co do ustawienia fotela, ale problem może być w tym, że nie mam podpory w tym odcinku kręgusłupa.
Jak masz za bardzo położone oparcie do tyłu to zaczynasz się garbić co jest bardzo niezdrowe na dłuższą metę i niebezpieczne podczas kolizji, dlatego fotel powinien być odpowiednio ustawiony tak żebyś miał w miarę proste plecy. Niektóre fotele mają specjalną regulację lędźwiową i zmieniając jej pozycję wypychasz oparcie fotela na tej wysokości do przodu co z kolei powoduje wyprostowanie pleców. Są specjalne pasy lędźwiowe dla kierowców i do dźwigania cięższych przedmiotów które usztywniają plecy na tym odcinku.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Rok produkcji: 1999

28 Lip 2016, 13:26

Jeśli będziesz kiedyś szukał auta dla siebie to polecam Volvo, ma bardzo wygodne fotele z możliwością regulacji siedziska w kilku płaszczyznach oraz ustawienia odcinka lędźwiowego w oparciu. Trochę trzeba poświęcić czasu by dobrze dopasować fotek do siebie ale jak już to się zrobi to jest bardzo wygodnie.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

28 Lip 2016, 15:17

Dziękuje serdecznie za porady.
Ból domyślam się, że był spowodowany matami kulkowymi (takie drewniane kołki). Siedziałem płytko, słabe trzymanie boczne, a właśnie z boku najczęściej mnie bolało.
Teraz po zdaniu prawo jazdy, pojeździłem trochę "tatowym" Land Roverem, znalazłem swoją pozycje za fotelem i jest idealnie. Wykonałem już kilka dłuższych tras (do 5godz) i żadnego dyskomfortu. Jest idealnie. :D

Rom33 napisał(a):Jeśli będziesz kiedyś szukał auta dla siebie to polecam Volvo, ma bardzo wygodne fotele z możliwością regulacji siedziska w kilku płaszczyznach oraz ustawienia odcinka lędźwiowego w oparciu. Trochę trzeba poświęcić czasu by dobrze dopasować fotek do siebie ale jak już to się zrobi to jest bardzo wygodnie.

Właśnie za niedługo pojawi się temat. Ale raczej będę szukał do 2.5 tyś zł, może jednak jakieś volvo się trafi :D Niemniej jednak dzięki za radę :ok:

Pozdrawiam
JachuWojtan
Nowicjusz

29 Lip 2016, 09:55

JachuWojtan napisał(a):Teraz po zdaniu prawo jazdy, pojeździłem trochę "tatowym" Land Roverem,

W takim razie gratulacje i szerokości :naughty:

Dopasowanie fotela do siebie i dobra pozycja to podstawa wygodnej jazdy, zwłaszcza takiej dłuższej.
A skoro za niedługo pojawi się temat kupna auta to polecamy nasz przewodnik dla młodych kierowców o [link do Ubea wygasł], czyli po wszystkich formalnościach, które trzeba przebyć, zanim zacznie się jeździć swoim autem ;)
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra