Naprawa alkomatu.

25 Lut 2016, 13:39

Dzień dobry,
Jakiś czas temu kupiłem alkomat aby mieć pewność, że już mogę prowadzić. Jednak ostatnio zauważyłem, że ten chyba nie działa już tak prawidłowo jak wcześniej, zaczął zaniżać wyniki, a czasami w ogóle pokazuje jakieś bzdury- przez co boję się wsiąść za kółko po badaniu.
Czy istnieje jakaś możliwość naprawy alkomatu czy trzeba kupić nowy?
F1 FAN
RC Auto Fant
Janik
Nowicjusz

Miejscowość: wawa

25 Lut 2016, 14:21

Witam,
Ja kupiłem kiedyś jakiś tani alkomat, na jakimś bazarze- wydawało mi się, ze to bez różnicy jaki wybiorę. I miałem podobny problem- po około pół roku zauważyłem, że ten skrajnie zaniża wyniki.
Teraz szukam lepszego alkomatu z możliwością serwisowania.
stig01
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2007
Auto: Golf IV
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

26 Lut 2016, 11:42

Każdy alkomat należy serwisować, czyli kalibrować. Co ile, powinno pisać w instrukcji.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Lut 2016, 13:15

Taka rzecz czasem się przydaje :D.
W momencie gdy zauważysz jakiegoś rodzaju szwankowania, zawsze można oddać do kalibracji alkomat. No np. ja kiedyś kupiłem taki model, który polecił mi znajomy, na stronce. Później musiałem go skalibrować, nie było z tym większego problemu. Firma ta zajmuje się również naprawą.
Wszytko na miejscu...
czarny666
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańska
Prawo jazdy: 10 11 2000
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: VW

26 Lut 2016, 14:14

czarny666 napisał(a):Taka rzecz czasem się przydaje :D.
W momencie gdy zauważysz jakiegoś rodzaju szwankowania, zawsze można oddać do kalibracji alkomat. No np. ja kiedyś kupiłem taki model, który polecił mi znajomy, na stronce. Później musiałem go skalibrować, nie było z tym większego problemu. Firma ta zajmuje się również naprawą.
Wszytko na miejscu...

A jaki jest w przybliżeniu koszt takiego w miarę dobrego alkomatu, zastanawiam się nad kupnem. Jestem kierownikiem firmy budowlanej i wydaje mi się, że muszę zainwestować w alkomat- wiadomo jak pracują na budowach...
Pozdrawiam
krowa098
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 02 2007
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna

26 Lut 2016, 22:36

Alkohity są dobre. Jak do kontroli pracowników to weź taki, który pozwoli na szybkie pomiary jeden po drugim. Moze x100? To juz fajny profesjonalny sprzęt. Jeśli wolisz tańszy to x50 też jest fajny, działa z lejkiem zamiast ustnika i ma darmowe kalibracje.
jakataka
Nowicjusz

Miejscowość: 3miasto
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Gdy policjant kieruje ruchem
    Widok policjanta kierującego ruchem jest tak rzadki, że wielu kierowców nie potrafi poprawnie zinterpretować pokazywanych poleceń. Ważne, aby pamiętać, że sygnały dawane przez osobę kierującą ruchem są ważniejsze niż ...

27 Lut 2016, 20:58

krowa098 napisał(a): Jestem kierownikiem firmy budowlanej i wydaje mi się, że muszę zainwestować w alkomat- wiadomo jak pracują na budowach...

W tym przypadku sprawa wygląda zupełnie inaczej...Poczytaj sobie tutaj . Musisz pamietać o przepisach, bo jako pracodawca możesz sobie narobić kłopotów.
A co do alkomatu ( jak możesz przeprowadzać takie badanie ), to lepiej mieć alkomat porządny. Coś takiego jak zaproponował kolega, albo takie jak ma np. policja.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Lut 2016, 22:04

Wiesz co ja wybrałem taki model, który nazywa się: Bezustnikowy alkomat przesiewowy Alcofind AF-100S do szybkich testów.
Jest solidnie wykonany, a jak sam zobaczysz- nie kosztował aż tak dużo, wydaje mi się, że stanowczo Ci wystarczy. Poza tym poczytaj sobie jeszcze na tej stronce. Tam jest wszystko opisane.
Pozdrawiam
czarny666
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańska
Prawo jazdy: 10 11 2000
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: VW

10 Sie 2016, 15:48

Porządny alkomat to koszt około 300,500zł, wtedy masz możliwość kaibracji, nawet często gęsto jest ona w cenie przez pierwsze lata. Ja osobiście korzystam z alkohit x5, myślę że każdy kierowca będzie z niego zadowolony.
toptrade
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Skoda Octavia