Bezpieczne auto nowy kierowca do 5 tys

19 Lut 2019, 13:11

Witam, mam 20 lat zdałem kilka miesięcy temu prawo jazdy, chciałbym sobie kupić na start auto do 5 tys, ostatecznie jak jakieś auto serio godne uwagi do 6 tys. Wymagania:
-Bezpieczenstwo (w miare jak na roczniki crash testy) odpada przez ten podpunkt na pewno matiz czy seicento
-Nie za duże, nie kombi (problem z parkowaniem/zawracaniem na początku i większe spalanie)

Oraz nie diesel, najlepiej benzyna, ewentualnie benzyna/gaz. O dieslu w autach w tej cenie słyszy się straszne rzeczy, np te sprowadzane z niemiec mogą mieć i 500k przebiegu a cofną do 300k i każdy myśli że wszystko ok (choć chętnie usłyszałbym opinie od Was), natomiast o benzyna/gaz slyszalem ze w tej cenie silniki są już tak styrane, ze ekonomii LPG duzo nie daje bo ciągle trzeba coś naprawiać

Chciałbym autem w tej kwocie pojeździć 6mc - niecały rok, bo w tym czasie zarobię kasę już na coś lepszego, najlepiej jakby przez ten niecały rok nie wymagało jakiegoś ogromnego wkładu.

Województwo łódzkie, od łodzi spokojnie promień 30km biorę pod uwagę.

Jakie auto Państwo polecicie?

Pozdrawiam

Dodam również, że jeżeli znają państwo jakiś komis, któremu można zaufać w autach w tej cenie to mogę wziąć pod uwagę całą polskę, zależy mi na czasie, chciałbym kupić w tym tygodniu autko. Tyle, że musiałby być na tyle zaufany, ze jadac gdzies w Polske juz wiem ze cos tam kupie i wroce tym autem do łodzi.
chcekupicauto
Obserwowany

19 Lut 2019, 13:49

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]? - długi przegląd i opłaty.
[link do oferty na Olx wygasł] - od nowości w jednych rękach.
[link do oferty na Olx wygasł] - świeży gaz.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Lut 2019, 14:23

Dzięki. Wszystkie auta co wymieniłeś faktycznie wyglądają spoko, natomiast jest problem z bezpieczeństwem. Corsa tragicznie w crash testach, xsara tak samo, astra co prawda lepiej natomiast dzwoniłem i jest to handlarz, widać że był malowany, nie ma oryginalnego lakieru, więc zapewne sprowadzony za 200 euro, porobione wszystko na kropelke żeby się trzymało, polakierowane zeby nie było widać i tyle. Co sądzisz o dieslach w tej cenie? Bo mnie odpycha, a jednak sporo ogłoszeń wygląda na ciekawe?
chcekupicauto
Obserwowany

19 Lut 2019, 14:35

chcekupicauto napisał(a):astra co prawda lepiej natomiast dzwoniłem i jest to handlarz, widać że był malowany, nie ma oryginalnego lakieru, więc zapewne sprowadzony za 200 euro, porobione wszystko na kropelke żeby się trzymało, polakierowane zeby nie było widać i tyle

Skąd wiesz że to handlarz?
No i co z tego że malowany? Chcesz kupić 15-20letnie z oryginalnym lakierem? Powodzenia..
Auto jest zarejestrowane w kraju i ma gaz od dwóch lat więc co najmniej tyle jeżdzi u nas..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

19 Lut 2019, 21:25

Aaaa tam da raady kupić auto 20 letnie z oryginalnym lakierem, mój tata takie właśnie sprzedaje :p
martinn22
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 20 06 2016
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Honda Civic EP2,Mazda3 III
Silnik: 1,6 110km, 2,0 120km
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

19 Lut 2019, 21:55

Mamy do wydania 50 czy 5tys? :sly:
Powtórne malowanie elementów... Auto ma 20 lat, więc coś mogło się z nim dziać (stłuczki, szkody parkingowe, widzi mi się właściciela, bo lubi mieć ładny wóz etc). Inna sprawa - skąd wiesz, że malowane? Taki efekt można uzyskać z pomocą inteligentnego człowieka z pewną ręką i polerki mechanicznej :ok:
Gwiazdki NCAP może i mają znaczenie w nowych autach (choć obecnie trochę mniej, bo przyznaje się je za bezsensowną elektronikę, która ma "wyręczyć" kierowcę w razie W), ale w nastoletnim aucie już niekoniecznie. Lepszy zdrowy "niebezpieczny" samochód, niż taki, który ma full gwiazdek, a jest cały pognity. No i dość często zamiast poduszek powietrznych siedzą emulatory, bo auto miało kiedyś stłuczkę, poduchy wywaliło, a emu tańsze niż wymiana...

Za kilka tys szuka się auta w najlepszym stanie, z w miarę długimi opłatami. Testy zderzeniowe sprzed ćwierć wieku w ogóle nie powinny Cię interesować. Basta

Chcesz się dalej licytować, zwłaszcza, że się nie znasz (sam przyznałeś)? :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Niespodziewany pieszy na drodze
    Piesi, rowerzyści i motocykliści są ofiarami ponad połowy śmiertelnych wypadków drogowych w Polsce. Z tych grup piesi stanowią aż 35% zabitych, co jest bardzo niepokojące w kontekście średniej w krajach Unii Europejskiej, ...

19 Lut 2019, 23:02

martinn22 napisał(a):Aaaa tam da raady kupić auto 20 letnie z oryginalnym lakierem, mój tata takie właśnie sprzedaje

Jeden przypadek na tysiąc..
Barol
Awatar użytkownika