50-60k - Benzyna/LPG 200HP+

23 Sty 2019, 12:28

Witam,
Powróciłem dopiero teraz do zmiany samochodu, a ostatnio pisałem tutaj nawet post rok temu. Dopiero teraz będę zmieniał wehikuł.
Mam prawie 2 metry wzrostu, mieszczę i nie mieszczę się do niektórych aut (czytaj brakuje mi miejsca nad głową) o ile auto nie jest z szyberdachem to jest OK.
Budżet do 50-60tyś zł, typ nadwozia jest mi obojętny. Odpadają tylko długie auta pokroju BMW serii 7, Audi A8.
Automat mile widziany, w przyszłości na pewno będzie LPG. Jeżdżone głównie po mieście, w weekndy trasa. Można powiedzieć 70% miasto 30% trasa. Rocznie 13-15tyś km.
Szukam propozycji aut z mocą powyżej 200hp, gdzie jeszcze koszty utrzymania są w miarę sensowne. Równie dobrze może to być auto poniżej budżetu, nie patrzę na rocznik.
Chciałbym od was propozycję w tych kryteriach + jedno coś odrębnego, auto w tym budżecie, może być z mniejszą mocą ale z niskimi kosztami utrzymania.
Tak nawiasem jest jakaś szansa dorwać V-kę w tych pieniądzach? Wiem, że już pytałem kiedyś w poprzednim temacie ale może coś się zmieniło :sly:
Anker
Nowicjusz

Auto: Vectra C
Paliwo: Benzyna

23 Sty 2019, 15:42

Sprawdzałem Volvo s80 II z tego co czytam nie jest to auto do 'szybkiej jazdy' za bardzo miękkie?
Anker
Nowicjusz

23 Sty 2019, 16:27

A na jakie silniki zwróciłeś uwagę? Ciekawym silnikiem jest 4.4 V8 ale T6 3.0 też ma swój potencjał.
Na Volvoforum.pl jest ciekawa S80 T6 AWD na sprzedaż. Może masz niedaleko, lepiej zawsze sprawdzić samemu niż wierzyć na 100% w to co ktoś pisze.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

23 Sty 2019, 23:23

Interesowałem się właśnie 4.4 i 3.0. Ale mam mieszane uczucia, bo jedni piszą to i drudzy tamto...
Wolałbym S60 ale 'nowsza' wersja nie podoba mi się.
Co powiecie na temat A5 lub A6?
Anker
Nowicjusz

24 Sty 2019, 19:35

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co sądzicie o tym?
Anker
Nowicjusz

24 Sty 2019, 20:44

S60 wygląda w miarę ok, podgrzewanie siedzeń to jakaś amatorka, nie jest to fabryczny system. Zresztą kombinowany jest, dodatki z r-design a r-design to nie jest, pakiet nie pełny, mocno modyfikowany.
Poproś o zdjęcie tabliczki znamionowej ze słupka z nr VIN, rokiem produkcji i wersją wyposażenia.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Projekt nadwozia BMW i3 Concept Coupe
    Architektura LifeDrive – nowy wygląd i kolorystyka nadwozia. Za sprawą języka stylistycznego opracowanego specjalnie na potrzeby modeli BMW i powstał projekt karoserii koncepcyjnego nadwozia coupe, która sygnalizuje ...

24 Sty 2019, 21:55

Darowałbym sobie Exeo, bo w Multitronicu i Insignię, bo kolorowa
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

25 Sty 2019, 00:52

Za czym polecacie się rozglądać? min. 200hp.
Anker
Nowicjusz

25 Sty 2019, 11:11

Patrzyłeś na Renault Lagunę III?
Tam jest 2.0T 205KM, które bardzo dobrze znosi LPG. Był też 3.5 V6, ale to rarytas. Najlepiej wersja GT Z 4 kołami skrętnymi. Właściwości jezdne takiej wersji mogą Cię zadziwić. No i koszty utrzymania będą całkiem rozsądne.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

25 Sty 2019, 11:41

Brałem pod uwagę to auto kiedyś jako opcję, gdzie odrzucę wszystko na co nie będzie mnie stać utrzymać :P
Znalazłem coś takiego jeszcze, może nie tyle chodzi o samo ogłoszenie co dany model i silnik:

To tyle co znalazłem z marek 'premium' i tak widzę, że do 50, może 55k to nie ma jakiegoś wyboru...
Prócz marek premium nigdzie nie widzę nic innego co by oferowało przyzwoite osiągi i zbierało dobre opinie. Ogólnie na swoje auto: naprawy i różne pierdoły, które się psuły wydałem 6tyś w ciągu 2 lat, robiąc przy tym przebieg jakichś 12tyś rocznie. Więc powiedzmy takie 6tyś to nie jest dla mnie monstrualna kwota na wydatki związane z eksploatacją auta przez 2 lata, robiąc przebiegi po 12 tyś rocznie (teraz robię ciut więcej, bo pozbyłem się jednego auta i korzystam z jednego jako do miasta, na trasę itd).
Anker
Nowicjusz

25 Sty 2019, 13:03

6 tysięcy w 2 lata? W takim BMW E60 czy AUDI A6C6 pakiet startowy może wynieść więcej i piszę tylko o podstawowych rzeczach typu olej w silniku i skrzyni, filtry, świece, rozrząd (łańcuchy nie są wieczne), coś w zawieszeniu i hamulcach. Same opony do takiego auta to wydatek 2 tys.zł.
Jakbym kupował takie auto to z myślą, że mogę w nie włożyć 10tys.w pierwszym roku eksploatacji ( niekoniecznie od razu po zakupie, ale mogą wyskoczyć różne rzeczy).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002

25 Sty 2019, 13:17

6 tysięcy w 2 lata + opony i inne pierdoły, których nie wliczam jako mechanika. Ogólnie w ciągu 2 lat wyniosło mnie ok 10-11tyś.
Jest jakieś przeniesienie na to, że Audi A4 będzie ciut tańsze jak A6 czy BMW serii 3 tańsze niż serii 5?
Nawet zacząłem się zastanawiać nad czymś pokroju E90 czy A4 jeśli koszta byłyby ciut inne, no chyba, że i tak można wrzucić wszystko do jednego wora i podpisać ,,DROGIE W UTRZYMANIU" :P
Ja niestety u siebie w Vectrze C musiałem wymieniać rozrząd (2.0T) podobno Insygnie trapi ta sama przypadłość, że nawet przy 100tyś. może paść rozrząd, prawda to?
Design S60 II do mnie nie przemawia kompletnie ale co o tym myślicie?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?

Znalazłem jeszcze takie mondeo:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
Anker
Nowicjusz

25 Sty 2019, 13:27

Spokojnie na segment E premium możesz wydać 10k rocznie, to nie jest żaden problem.
duzy90
Aktywny

Prawo jazdy: 03 01 2000
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi S4 B8
Silnik: 3.0TFSI 450km
Rok produkcji: 2009

25 Sty 2019, 16:05

No to daruje sobie A6 czy 5-tkę. Ale nadal jak będziemy pisać o A4 czy serii 3 to koszty takie same? Bardzo dużo jest opinii na temat e90 330i, że koszty nie są wcale takie duże (oczywiście nie serwisując w ASO). Wszystko sprowadza się do tego, że albo będę zmuszony szukać BMW albo nie zmieniać auta :P
Anker
Nowicjusz

25 Sty 2019, 16:24

Z e90 mozesz szukac jeszcze n52 330i 258km, wzglednie majbezpieczniejszy silnik benzynowy w tym modelu.
duzy90
Aktywny

Prawo jazdy: 03 01 2000
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi S4 B8
Silnik: 3.0TFSI 450km
Rok produkcji: 2009