Bezpieczne dla lakieru. Nitro czy Benzyna ekstrakcyjna ?

15 Kwi 2012, 12:47

Witam.
Na dniach będę musiał zrobić małą zaprawkę. Będzie to mój pierwszy raz :oops: :D , dlatego chciałem się was poradzić.
Czego użyć do odtłuszczani albo np. jak mi kapnie gdzieś na lakier farba z pędzelka żeby to usunąć i nie uszkodzić lakieru.
NITRO , benzynę ekstrakcyjną czy jeszcze coś innego ?
PlanetTerror
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

28 Kwi 2012, 21:33

Cześć.

Pracowałem swego czasu w agencji reklamowej i często oklejaliśmy samochody, co wiązało się właśnie z bardzo dokładnym odtłuszczeniem samochodu i mogę powiedzieć tak:

Denaturat: chyba najmniej groźny dla lakieru, używaliśmy go najczęściej i dobrze odtłuszczał. Jeden minus to zapach ;)

Benzyna ekstrakcyjna: wg. mnie na równi z denaturatem.

Nitro: Tutaj uważaj. My używaliśmy go tylko do najbardziej niedostępnych miejsc jak różne wytłoczenia w karoserii, gdzie folia reklamowa lekko się zginała żeby polepszyć maksymalnie jej przyczepność. W niektórych przypadkach, jak auto było "lakierowane" w warsztaciku pana Henia, na szmacie (tutaj przykład) czarnej zostawał biały lakier. Na normalnym lakierze raczej nie powinno nic się stać, ale ja bym się bał, nitro to bardzo ostry rozpuszczalnik.

Denaturat lub benzyna ekstrakcyjna będzie najodpowiedniejsza.

Pozdro!
Sparrow
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Katowice

29 Kwi 2012, 05:19

Jeśli takie kapnięcie usuniesz natychmiast - wystarczy szmatka, ale gdy już ,,złapie'' to benzyna ..
Nitro raczej bym sobie darował, lepiej normalny uniwersalny rozpuszczalnik ..
Do smoły itp używam zmywacza do owadów firmy Prestone ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

08 Lut 2017, 18:06

PlanetTerror napisał(a):Czego użyć do odtłuszczania
Tu jeszcze dobrze sprawdzają się preparaty typu zmywacz antysilikonowy (różne firmy go produkują) i można nim zastąpić benzynę ekstrakcyjną.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

08 Lut 2017, 19:45

Popieram wypowiedz Kacpra w lakiernictwie używa się zmywacza silikonowego. A co do nitra możesz spokojnie zmywać coś na lakierze nic się nie stanie. Silvo rozpuszczalnik uniwersalny to właśnie nitro :yes:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Gru 2017, 00:01

Kao, pirtolisz. A jak gość wyjechał tydzień temu z lakierni bo coś lakierował to wiesz co zrobi nitro? :mrgreen: :happy: :happy:
Nie pisz takich bajek ludziom bo zaczną kumać że nitro "zawsze, wszędzie, do wszystkiego". Trafi sie komuś fura po lakierni i będzie afera :D
speedyrider
Początkujący

Zdjęcia: 5
Miejscowość: Łomianki
Prawo jazdy: 19 07 1985
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Taczka
Paliwo: Inne
Typ: Inny
Rok produkcji: 2017
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

TOP 4 porad jak ograniczyć wydatki motoryzacyjne
    Koronawirus niesie za sobą konsekwencje gospodarcze i finansowe, także dla naszych portfeli. Najszybszym sposobem na przywrócenie równowagi w domowym budżecie są cięcia bieżących wydatków, np. tych związanych ...
    Koncepcyjny Opel ADAM ROCKS - miejski mini crossover
    Opel ADAM, który oferuje 61 000 wariantów wyposażenia nadwozia i prawie 82 000 opcji wyposażenia wnętrza oraz supernowoczesny system informacyjno-rozrywkowy IntelliLink, jest nie tylko prawdziwym mistrzem personalizacji, ...

05 Gru 2017, 12:56

speedyrider napisał(a):A jak gość wyjechał tydzień temu z lakierni bo coś lakierował to wiesz co zrobi nitro?
chyba jak ktoś sprayem malował. A jak Tobie się zdarzyło że Ci lakier zszedł przy miciu nitrem po tygodniu od lakierowania to zmień materiały lub zacznij robić to według technologii i nic się nie będzie dziać.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Gru 2017, 14:29

Dinitrol, Farecla, 3M, NOVOL, STANDOX... Wszystko reaguje podobnie.
Na co mam to zamienić? :mrgreen:
Bool? :shock:
speedyrider
Początkujący

Zdjęcia: 5
Miejscowość: Łomianki
Prawo jazdy: 19 07 1985
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Taczka
Paliwo: Inne
Typ: Inny