Bezpieczne i pakowne kombi do 12 tysięcy

20 Lip 2010, 11:41

Witam

To mój pierwszy post na tym forum, także witam wszystkich serdecznie i z góry dziękuje za okazaną pomoc.

Problem mój stanowi wybór samochodu, co do którego mam kilka wymagań. Prosiłbym o pomoc w wyborze, ewentualne wskazanie wad moich typów lub zaproponowanie czegoś innego co mogło by spełnić moje wymagania a na co nie zwróciłem uwagi. Warunki jakie stawiam mojemu przyszłemu wehikułowi to:

- żeby był bezpieczny – Cienias nie należy do bezpiecznych aut;
- kwota absolutnie maksymalna to 12k, chociaż gdyby to było 10k to pozostałe 2 tysiące mógłbym przeznaczyć na LPG, jednak i przy tych 12 jakoś bym sobie poradził – no chyba że auto będzie już z instalacją – nie wiem tylko czy to dobrze czy źle;
- karoseria typu kombi – ewentualnie ale bardzo niechętnie duży hatchback, coś koło 400 litrów co najmniej;
- stosunkowo niska awaryjność i niepodatność na korozję karoserii;
- tanie części – jednak jeżeli auto będzie wyższej klasy a części będą się różniły ceną od jakiegoś standardu o 10-15% to też może być;
- szybkie nagrzewanie się – aby gazik szybciej się przełączył i zimą się szybciej nagrzał;
- dobre światła – w sumie każde będą lepsze niż w Cieniasie;
- niech pali mniej niż 13 litrów gazu.

W sumie to wszystko co bym wymagał od samochodu, wszystko powyżej to plus chociaż chciałbym jakiś samochód klasy Premium, co by się człowiek mógł pomęczyć w luksusie.

Absolutnym ideałem dla mnie, ze względu na wygląd, funkcjonalność, moc, bezpieczeństwo i klasę jest Volvo V40. Martwi mnie tylko to, że może być drogie w eksploatacji, silnik jaki mnie interesuje to 1.8 benzyna. Nie wiem czy przebieg rzędu 200k km jest nie za duży jak na silnik tego typu i nie wiem co bym musiał zrobić w takim samochodzie. Prosiłbym o rozwianie moich wątpliwości odnośnie tego modelu – czy warto i czy nie będę żałował. Proszę o jakieś opinie.

Pozostałe moje typy to:
- Opel Vectra B 1.6 – stosunkowo ładny, pojemny i chyba tańszy w eksploatacji aniżeli Volvo;
- Honda Civic VI 1.4 Aerodeck – nie podoba mi się zbytnio jednak może być;
- Nissan Primera – słyszałem że to dobry samochód;
- Alfa 156 kombi - bardzo mi się podoba ale słyszałem że zawieszenie nie jest na polskie drogi;
- Subaru Legacy – nie wiem czy się da taki samochód w tej cenie kupić i czy nie będzie to worek bez dna :);
- Audi A4 w kombi – jest szansa na takowe w tej cenie ??

Ogólnie chciałbym jak najmłodsze auto i w miarę bezpieczne i ładowne. Rozrzut mam duży tak więc proszę o nie wyśmiewanie mnie od radu:)

Z góry dziękuję za rady, pomoc i konkretne propozycje.
Pozdrawiam
pazuzu
Nowicjusz

Miejscowość: Jaworzno

20 Lip 2010, 13:19

A może coś innego niż wymieniłeś polecam daewoo nubire np:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
ax341
Początkujący

Miejscowość: Slask

20 Lip 2010, 13:39

Kurcze, myślałem o Daewo ale to raczej w ostateczności. Jeżeli nie zdecyduje się na Volvo to prawdopodobnie wybiorę Nubire. Widze na allegro sztukę która ma przejechane 85k kilometrów. Czy ktoś z jakiejś tam praktyki może powiedzieć czy to V40 będzie dobrym wyborem?
pazuzu
Nowicjusz

20 Lip 2010, 15:33

Zdecydowanie polecam Nubirę jak kolega.
Zaspokoi Twoje oczekiwania w 100%. Nie dosyc,że będzie to krajowe auto,to za tę kasę którą chcesz wydac będzie w super stanie! Możesz zalożyc sobie sekwencję! Polecam 2,0-133KM. pali prawie tyle samo co 1,6 ale za to jak jedzie !!! No i kupuj z klimą!
Chciałeś tanich części i niegnijącego nadwozia..? No to znalazłeś właśnie takie auto.
Niestety o Volvo z tą taniością napraw można się pożegnac.Poza tym auto prawie zawsze kiedyś,skądś przywiezione o nieznanej przeszłości przebiegowo-wypadkowej. Co jest pewniejszym wyborem..? Sprawdzony model czy znaczek na masce ??? Zastanów się. :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

20 Lip 2010, 15:55

W przypadku Volvo to raczej nie ma mowy o płaceniu za znaczek. To są bardzo dobre samochody, warte swoich cen (wcale nie wysokich). Wiadomo części będą droższe od Daewoo, to oczywiste. Fakt Nubira będzie nowsza, no ale to zależy co jest Twoim priorytetem; rocznik czy jakość? Jeśli zależy Ci faktycznie na bezpieczeństwie to stawiałbym na Volvo, bo pod tym względem jest bezkonkurencyjne na tle wymienionych rywali. Wybór należy do Ciebie oczywiście, ale taka moja rada: przejedź się najpierw Nubirą, a potem Volvo i jestem przekonany że wybierzesz Volvo.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

20 Lip 2010, 15:56

Nubira to będzie najlepszy wybór - dobry samochód z dobrym wyposażeniem no i młody. Co do reszty to tak:
Vectra B 1.6 - ten silnik to nie najlepszy pomysł, zdecydowanie lepszy jest 1.8, jedzie lepiej a spala praktycznie tyle samo. Generalnie warty polecenia, dobry samochód.
Honda Civic - tutaj jeśli chodzi o bagażnik to chyba nieco mały będzie, bardziej polecałbym Accorda.
Primera - to też godny polecenia samochód, mało awaryjny, stosunkowo wygodny.
Alfa 156 Kombi - tutaj kombi jest tylko z nazwy a w rzeczywistości ma niewiele wspólnego z samochodem. Mimo że to kombi bagażnik nadal jest mały i nie praktyczny. Jeżeli zależy Ci na bagażniku to lepiej 166.
Subaru - do czynienia z nim nie miałem więc nie mam zdania,
Audi A4 - 1.8 i do niego LPG z lat 96 - max 97 lub 1.9 TDI 90 KM lub najlepiej AFN jednak za 12 tyś radzę podchodzić do każdej sztuki nad wyraz dociekliwie, nieufnie i uważnie. Rynek jest przepełniony tymi samochodami jednak większość to powypadkowe trupy ze skręconymi licznikami. Bardziej zmierzałbym jednak ku 1.8 w benzynie i LPG bo większa szansa jest znalezienia czegoś sensownego. Od siebie mogę dodać jeszcze Mondeo MKII za 12 tyś będzie to wypasiony model z końca produkcji. Już w wersji hatchback ma spory bagażnik a w wersji kombi to już niemalże piwnica :)
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy silnik CDTI ECOTEC 1,6 spełnia normy Euro 6
    Wprowadzenie całkowicie nowego czterocylindrowego silnika wysokoprężnego Opla to kolejny etap w procesie odnowy portfolio jednostek napędowych. Silniki CDTI ECOTEC o pojemności 1,6 litra, są drugą z kolei rodziną nowych silników ...

20 Lip 2010, 16:25

ja polecę innego a mianowicie Lancie Lybre w kombi z silnikiem JTD bardzo fajne dobrze wyposażone auto i z tego co słyszałem z różnych źródeł nie jest awaryjny jak można myśleć
np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
luck112
Początkujący

Miejscowość: Wręczyca Wielka
Prawo jazdy: 10 02 2013
Auto: Renault Scenic III

20 Lip 2010, 16:38

Za to jej wygląd jest dosyć kontrowersyjny i nie każdemu przypadnie do gustu. Jak dla mnie to jest to jeden z najbrzydszych samochodów.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

20 Lip 2010, 18:28

Kurde, mam tak zwany mętlik w głowie. Nie wiem na co się decydować - czy dać zwyciężyć rozsądkowi i wybrać Nubirę - bo młodsza i tańsza w eksploatacji czy może kupić samochód marzenie i ewentualnie później psioczyć na drogie naprawy.

Ehh, te wybory. Wiecie może jaki byłby najrozsądniejszy przebieg dla takiego Volvo ? Czy benzyna z 200k km przebiegu jeszcze trochę pojeździ czy może już jest na dobiciu ?
Jak to jest z wytrzymałością tych silników benzynowych ? I czy warto pakować się w turbinę przy takich przebiegach ?
pazuzu
Nowicjusz

20 Lip 2010, 22:22

Przebiegu i tak się prawdziwego nie dowiesz, musisz go dobrze sprawdzić przed zakupem, najlepiej jak by jego stan ocenił ktoś oblatany. Jak chcesz Nubirę bo nowsza i tańsze części to bierz. Tyle że takie Volvo się psuć co chwilę nie będzie, to jest bardzo pożądany samochód, znajomy sprowadza głównie S/V40 ze Szwecji i nigdy nie ma problemu ze sprzedaniem.
Kierunkowskaz
Zaawansowany

20 Lip 2010, 22:29

Przeczytałem sam początek posta i od razu pomyślałem o Volvo V40... później doczytałem że twoim faworytem jest właśnie pomyślane przeze mnie Volvo! Ja polecam osobiście... samochód mało awaryjny no i VOLVO :)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
rycho13
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin
Auto: Honda Prelude

20 Lip 2010, 23:25

Volvo V40 wcale nie jest pakowne ! Pozatym mało z Volvo jest w tym Volvo (płyta wspólna z Carismą, silniki diesla Renault ) ;-) To mały kombiaczek. Jeśli ma być pakowny i bezpieczny to Volvo V70 polecam.
Alfe 156 SW miałem osobiście, co do zawieszenia to fakt, nasze drogi ostro mu daja w gość no i tylko silniki JTD godne polecenia. Bagażnik też strasznie mały.
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

20 Lip 2010, 23:40

No nie mów że nie jest pakowne... Ale podałeś Volvo V70... racja... dobry samochód! ! !
rycho13
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin
Auto: Honda Prelude

21 Lip 2010, 07:58

Nie zaszkodzi zapoznac się z tym artykułem;
http://moto.pl/MotoPL/1,98754,4545238.html
:smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

21 Lip 2010, 12:35

Volvo V40 wcale nie jest pakowne ! Pozatym mało z Volvo jest w tym Volvo (płyta wspólna z Carismą, silniki diesla Renault ) ;-)

Mowa o silniku benzynowym to po pierwsze, a co do wspólnej płyty z Carismą to tylko dobrze świadczy, bo Carisma jest często polecanym samochodem (nawet tu na forum).
Kierunkowskaz
Zaawansowany