REKLAMA
Witam
To mój pierwszy post na tym forum, także witam wszystkich serdecznie i z góry dziękuje za okazaną pomoc.
Problem mój stanowi wybór samochodu, co do którego mam kilka wymagań. Prosiłbym o pomoc w wyborze, ewentualne wskazanie wad moich typów lub zaproponowanie czegoś innego co mogło by spełnić moje wymagania a na co nie zwróciłem uwagi. Warunki jakie stawiam mojemu przyszłemu wehikułowi to:
- żeby był bezpieczny – Cienias nie należy do bezpiecznych aut;
- kwota absolutnie maksymalna to 12k, chociaż gdyby to było 10k to pozostałe 2 tysiące mógłbym przeznaczyć na LPG, jednak i przy tych 12 jakoś bym sobie poradził – no chyba że auto będzie już z instalacją – nie wiem tylko czy to dobrze czy źle;
- karoseria typu kombi – ewentualnie ale bardzo niechętnie duży hatchback, coś koło 400 litrów co najmniej;
- stosunkowo niska awaryjność i niepodatność na korozję karoserii;
- tanie części – jednak jeżeli auto będzie wyższej klasy a części będą się różniły ceną od jakiegoś standardu o 10-15% to też może być;
- szybkie nagrzewanie się – aby gazik szybciej się przełączył i zimą się szybciej nagrzał;
- dobre światła – w sumie każde będą lepsze niż w Cieniasie;
- niech pali mniej niż 13 litrów gazu.
W sumie to wszystko co bym wymagał od samochodu, wszystko powyżej to plus chociaż chciałbym jakiś samochód klasy Premium, co by się człowiek mógł pomęczyć w luksusie.
Absolutnym ideałem dla mnie, ze względu na wygląd, funkcjonalność, moc, bezpieczeństwo i klasę jest Volvo V40. Martwi mnie tylko to, że może być drogie w eksploatacji, silnik jaki mnie interesuje to 1.8 benzyna. Nie wiem czy przebieg rzędu 200k km jest nie za duży jak na silnik tego typu i nie wiem co bym musiał zrobić w takim samochodzie. Prosiłbym o rozwianie moich wątpliwości odnośnie tego modelu – czy warto i czy nie będę żałował. Proszę o jakieś opinie.
Pozostałe moje typy to:
- Opel Vectra B 1.6 – stosunkowo ładny, pojemny i chyba tańszy w eksploatacji aniżeli Volvo;
- Honda Civic VI 1.4 Aerodeck – nie podoba mi się zbytnio jednak może być;
- Nissan Primera – słyszałem że to dobry samochód;
- Alfa 156 kombi - bardzo mi się podoba ale słyszałem że zawieszenie nie jest na polskie drogi;
- Subaru Legacy – nie wiem czy się da taki samochód w tej cenie kupić i czy nie będzie to worek bez dna ;
- Audi A4 w kombi – jest szansa na takowe w tej cenie ??
Ogólnie chciałbym jak najmłodsze auto i w miarę bezpieczne i ładowne. Rozrzut mam duży tak więc proszę o nie wyśmiewanie mnie od radu:)
Z góry dziękuję za rady, pomoc i konkretne propozycje.
Pozdrawiam