21 Lip 2010, 23:25
Jako że jestem nowy, to witam serdecznie wszystkich użytkowników.
Na wstępie zaznaczam również, że widziałem inne tematy dotyczące aut do 15 000, jednak nie znalazłem w nich satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.
A teraz po kolei i do rzeczy.
Powoli przymierzam się do zakupu auta. Budżet jaki sobie postawiłem, to 15 tysięcy, oczywiście jeśli będzie możliwość taniej, to byłoby to mile widziane. Będzie to moje (nasze, ale o tym za chwilę) pierwsze auto. Wymagania jakie stawiam, są dość typowe. Auto powinno być oszczędne i mało awaryjne i ze stosunkowo małym przebiegiem. Służyło będzie do jazdy do pracy i na uczelnię, nie będzie to jazda tylko miejska. Mieszkać będziemy w Oleśnicy, a dojeżdzać do pracy będziemy do Wrocławia. Daje to ok 1500km w miesiącu + ewentualne wakacje, wyjazdy do rodziny etc.
Z dodatkowych oczekiwań to 2/3 drzwiowe, hatchback, najlepiej bezwypadkowe. Jak wcześniej wspomniałem, auto będzie nasze, czyli moje i żony. W związku z tym powinno być dość uniwersalne. Ja jestem raczej duży, żona mała, więc sam samochód nie powinien być za wielki, żebyśmy obydwoje jako kierowcy czuli się w nim komfortowo.
Do tej pory najbardziej skłaniałem się ku Astrze II. Podoba mi się wizualnie, mam miłe doświadczenia w związku z Oplami, a i tu na forum przeczytałem wiele pochlebnych opinii. Ale tutaj wkracza żona, która stwierdziła że Opel Astra II jest za duży i brzydki. Jej podobają się auta wielkości Citroena C3.
Jednak po lekturze forum wolę trzymać się samochodów niemieckich i japońskich, bo zdecydowana większość zachwala właśnie te produkcje.
1. Jakie marki i modele możecie polecić?
2. Jaki silnik? (nie zamierzamy w najbliższej przyszłości powiększać rodziny, więc będzie nas dwojga + pies).
3. Jaki typ paliwa polecacie do takiego mieszanego trybu jazdy? Czy benzyna + LPG będzie dobrym wyjściem?
4. Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę?
5. Czy dobrym pomysłem jest szukanie samochodu z homologacją na ciężarowe? Czy może lepiej sobie odpuścić, bo to zawęża krąg poszukiwań...?
Pozdrawiam,
Piotrek