Bicia w melexie - podczas jazdy wyczuwalne bicia całego pojazdu

07 Cze 2022, 13:56

Witam mam melexa starego typu i problem z biciem. Wymieniłem nowe koła i felgi i dalej, to samo. Na podnośniku ewidntnie widać, że tylnie koło ma luz i myszkuje jak się kręci ale bicia jako, tako nie widać. NIe wiem, czy taki luz i myszkowanie może generować bicie. Może, to krzywa piasta ale, to nie takie proste, to sprawdzić. Podczas jazdy wyczuwalne bicia całego pojazdu.

Co byśie radzili?
MATRIX266
Początkujący

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: VW

07 Cze 2022, 14:18

Napęd masz na tył? Bicie również dochodzi z tyłu?
Zobacz jeszcze czy jest różnica jak jedziesz przyspieszając i następnie bez gazu zwalniając bez hamowania.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Cze 2022, 16:15

Tak napęd na tył mehanizm różnicowy. mam założone koł od malucha bo oo melexa sie już nienadają. Być może na oryginalnych było by mniejsze bicie bo są niższe i by tak nie przenosiło taiego bicia. Na full prędkości jest największe.
/
Ale czy od tego luzu na kole może być bicie.?
MATRIX266
Początkujący

08 Cze 2022, 11:10

MATRIX266 napisał(a):Ale czy od tego luzu na kole może być bicie.?
Tak, masz nieoryginalne koła. Pytanie czy ona są prawidłowo zamocowane w miejsce starych bo tu nawet niewielka różnica będzie powodował problem, tym bardziej że wiesz że masz jakieś luzy. Moim zdaniem trzeba usunąć luzy i sprawdzić czy dalej jest problem z wibracjami.
Rokiko
Forumowicz VIP

09 Cze 2022, 12:03

Mi jedna osoba powiedziała,że bicie nie jest od luzu, opona jak jest zła lub felga krzywa, to podskakuje jak sie kręci ale jak jest luz i koło myszkuje, to nie ma na to wpływu ale nie wim, czy to prawda. Nie ma wibracji tylko bicia naeży zaznaczyć.
MATRIX266
Początkujący

09 Cze 2022, 14:54

Jaka jest różnica w tych kołach między tymi od meleksa, a tymi od malucha?
Co się stało z tymi od meleksa że się już nie nadają?
Tam również przed ich zmianą występował ten sam problem?
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Top 10 najbardziej cenionych rajdów off road
    Witaj w ekscytującej arenie wyścigów off-road, gdzie każda sekunda jest walką z nieprzewidywalnymi elementami przyrody, a każdy skręt kierownicy to decyzja o triumfie lub porażce. W tym świecie, gdzie grunt pod kołami ...

22 Cze 2022, 13:58

12CAL jest teraz a było 8, wcześniej nie było na bić możliwe, że mniejsze koła tak nie przenosiły bicia ale nie wiem. Tak jak już mówiłem ewidenstnie tylne koło prawe się krzywo kręci ze względu na luz ale nie w sensie, że ma bice tylko skeca delikatnie lewo prawo.
MATRIX266
Początkujący

22 Cze 2022, 15:40

Spróbuj najpierw pozbyć się tego luzu i może okaże się to to jest problemem. To co opisujesz wygląda mi na spory luz na tym kole.
Rokiko
Forumowicz VIP