Bicie opon zimowych

02 Sty 2010, 20:24

Witajcie,

Mam taki problem z zimówkami. Jedno z kół (być może niekoniecznie jedno) wydaje dźwięk cykliczny dźwięk przy jeździe. W tytule nazwałem ten dźwięk biciem. Jest on zależny od prędkości. Im szybciej tym szybsze uderzenia. Jeśli chodzi o prowadzenie się auta, to nie odczuwam żadnego spychania. Jak puszczam kierownicę na prostej, auto trzyma się drogi. Przy jeździe powyżej 100 (z takim kołem boję się szaleć, ale 100 na dwupasmówce jechałem) odczuwam dalikatnie wibracje auta. Klapka przeciwsłoneczna lekko się kołysze. Aaa, mam stalowe felgi.

Kilka dodatkowych informacji.
- Na oponach letnich (opony na alusach) problemu nie ma
- poprzedniej zimy jak jeździłem na tych samych zimówkach problem był ten sam, próbowałem go rozwiązać. na auto patrzyło chyba ze 3 majstrów. jeden chciał zmieniać wahacze, drugi zaufany powiedział, że w zawieszeniu nie ma luzów i to nie od zawieszania. Goście od opon mówili, że felgi są lekko krzywe, ale to nic w porównaniu z tym co jeździ i nie bije. Goście, którzy mi zmieniali letnie na zimowe, bez przekonania stwierdzili, że może druty puszczają ... nikt jednak nie dał mi odpowiedzi. Musi Pan zrobić to to i to ....
- zeszłą zimę jakoś przejeździłem. wczesną wiosną zmieniłem opony na letnie problem ustał i miałem spokój. Tej zimy, zimówki założyłem późno i problem wrócił
- był jeszcze jeden trop. mój zaufany mechanik powiedział, że stalowych felg nie powinno się przykręcać na śruby od alusów, dlatego kupiłem komplet do stalowych felg (zeszłej zimy nic mi nie mówili o tych śrubach, więc musiały być źle założone). Ostatecznie "dobre" śruby problemu nie rozwiązały
- jeśli chodzi o zużycie zimówek moim subiektywnym zdaniem są w dobrym stanie wizualnym (opony odziedziczyłem po poprzednim właścicielu). opona się nie wybrzusza. bieżnik jest wciąż do głęboki. nie gubią powietrza (jeśli to będzie pomocne mogę pstryknąć fotki)

miał ktoś z was już podobne problemy? jakie są mogą być przyczyny? (moim zdaniem któraś felga jest krzywa)

byłbym wdzięczny za namiary na jakiegoś wulkanizacyjnego Dr. Hause'a, który postawi żetelną diagnozę i załatwi mój problem.

Z góry dzięki za pomoc,
Łukasz, Wrocław
vachacz
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

07 Sty 2010, 14:49

Jakie masz felgi stlowe a jaki alusy
hurtopony
Nowicjusz

Miejscowość: krakow
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Octavia uzyskała 5 gwiazdek w testach Euro NCAP
    Nowa SKODA Octavia uzyskała 5 gwiazdek w testach zderzeniowych Euro NCAP. "Bezpieczeństwo jest dla marki ŠKODA priorytetem. Odzwierciedleniem tego jest nasz najnowszy model. Naszym celem było stworzenie samochodu, ...