Bilety parkingowe Morskie Oko - Zakopane

01 Sie 2021, 15:58

Od poniedziałku2 sierpnia 2021 TPN znosi sprzedaż biletów u obsługi TPN na parkingach ( czyli nie będzie możliwości zakupienia biletu przy wjeździe na parking ) w Palenicy Białczańskiej oraz parkingu przy Łysej Polanie. Stąd prowadzą szlaki na Morskie Oko, Dolinę Pięciu Stawów czy też na Rysy.
Bilety będzie można kupić albo przez internet ( https://tpn.pl/zwiedzaj/e-bilety ; https://tpn.pl ; SkyCash i mPay ) albo w Punkcie Informacji Turystycznej przy ulicy Chałubińskiego 44 , czynne od 7:30 do 16:30. Jednak tutaj, nie jest pewne, że bilet uda się zakupić - warunek to dostępność miejsc ).
Kupując przez Internet, można wybrać sobie dzień, natomiast nie ma wyboru godziny, co znaczy, że obojętnie o której przyjedziemy, to miejsce będzie na nas czekało. Oczywiście im później przyjedziemy, tym auto zaparkujemy dalej od wejścia na szlak, ponieważ samochody będą ustawiane od strony wejścia na szlak na parkingu Palenica Białczańska. Jak tam braknie miejsc, to wtedy samochody będą kierowane na parking przy Łysej Polanie. Dotyczy to również osób posiadających kartę parkingową dla inwalidy ( miejsca parkingowe dla inwalidów ) oraz tych, co mieszkają w schroniskach.
Opłata za parking to 35 zł.
Tym, którym nie uda się wykupić biletu na dany dzień, mogą skorzystać z miejsc parkingowych na ternie gminy Bukowina oraz na parkingu przy Polanie Zgorzelisko, skąd organizowany jest transport zbiorowy.
Warto też pamiętać, że na miejscu zazwyczaj jest problem z zasięgiem internetu, więc zakupiony bilet warto albo wydrukować albo zapisać w telefonie.
Samochody, które będą parkować wzdłóż dróg, w miejscach gdzie jest to niedozwolone, będą usuwane na parkingi policyjne. Więc jak zaparkujesz tam gdzie nie wolno, to jak wrócisz z wycieczki, okaże sie, że twojego samochodu nie ma i musisz zgłosić się na policję i z zaświadczeniem pójść na parking wskazany przez policję. Oczywiście oprócz mandatu będzie trzeba opłacić parking.
Władze TPN zdecydowały się na ten krok, by zapobiec długim korkom, które tworzyły się na drogach dojazdowych do tych dwóch najbardziej popularnych parkingów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Sie 2021, 15:28

Bardzo przydatna informacja. Kiedyś byłem pod Morskim Okiem i niestety nie udało mi się zaparkować. Teraz mając na uwadze taki system opłat powinno być łatwiej.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Sie 2021, 20:38

Przydało by się potwierdzenie od kogoś kto tam był jak to wygląda obecnie. Czy nadal tworzą się korki ( z polskimi kierowcami całkiem to możliwe, bo polski kierowca robi wszystko żeby sobie ułatwić a innym utrudnić ).
Jak nikt nie odpisze, to ja napiszę po 19 sierpnia, bo się wybieram 19 sierpnia do Zakopca. Na szczęście pociągiem, bo Zakopianka w remoncie. Znajomi jechali w zeszłym tygodniu, w czwartek z Krakowa do Zakopanego 6 godzin :happy: Nie wiem dokładnie o której wyjechali, ale na pewno z samego rana. A dojazd w Tatry miał być taki szybki....
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

29 Wrz 2021, 11:01

I jak jest po 19 sierpnia bo wybieramy się do Zakopanego w październiku?
AlegWu
Obserwowany

Miejscowość: Białystok

03 Paź 2021, 14:47

Na chwilę obecną, mimo, że sezon wakacyjny się skończył, to planując jechać na wekeend, o biletach trzeba myśleć tydzień wcześniej. W piątek czy sobotę nie ma mowy o tym, że trafi się wolne miejsce. Tym bardziej, że pogoda w październiku w Tatrach ma dopisywać.
Ale jakbym ja miał jechać do Zakopanego, to odpuściłbym sobie podróż samochodem, w szczególności jakbym miał jechać zakopianką.
Byłem niedawno w Zakopanem i pojechałem pociągiem z Krakowa. Podróż trwała 3 godziny. Z powrotem wpadłem na myśl, żeby pojechać autobusem ( FlixBus, ale to nie ma znaczenia ). Podróż trwała...5 godzin. Zakopianka jest zakorkowana z powodu remontów. Jeżeli jechać do Zakopanego, jest to samo. No i sam wjazd do Zakopanego - masakra. To samo jeździć po Zakopanem. Nie dość, że korki, że nie dojedzie się wszędzie, bo zakazy, to znaleźć miejsce do parkowania graniczy z cudem. Ja poruszałem się po Zakopcu taksówką ( wcale nie są drogie) i busami. Dojedzie się wszędzie. Nawet pod stację dolną kolejki na Kasprowy ( autem nie wolno tam jechać, bo jest zakaz ).
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

04 Paź 2021, 13:05

Droga do Morskiego Oka obecnie jest remontowana więc przejście jest utrudnione i trzeba o tym pamiętać wybierając się tam.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla 1966 rok
    Toyota Corolla jest modelem przełomowym dla marki. Nie tylko dlatego, że do dziś sprzedano ich ponad 45 milionów na przestrzeni 12 generacji, ale też dlatego, że to ten model spowodował, że Toyota stała się masowym ...
    Ferrari Monza SP1 i SP2
    Ferrari słynie z niesamowitych aut z otwartym nadwoziem. Dziedzictwo marki w tej kwestii sięga bardzo daleko wstecz, a model Monza wprost do niego nawiązuje. To speedster, czyli auto, które nie zna kompromisów. ...