Bipper 2011 1.4 HDi poziom oleju w skrzyni

18 Paź 2018, 12:25

Witam,
Jaki powinien być poziom oleju w skrzyni i czy zbyt duża jego ilość się na nią wpływa?
Na forum doczytałem, że olej powinien być do poziomu plastikowej zaślepki przy wyjściu wału na prawe koło. Tam sprawdzając po odsłonięciu tej zaślepki olej mocno się wylewał.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Mam też wyciek przez oring wspomnianego wału i zastanawiam się czy wycieka bo jest go za dużo, a uszczelka nie była projektowana na takie ciśnienie? Skrzynia była wymieniana 2 miesiące temu i około miesiąc temu zauważyłem na postoju plamy czystego oleju.

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź
Adikga
Obserwowany

19 Paź 2018, 15:36

Adikga napisał(a):czy zbyt duża jego ilość się na nią wpływa?
Oczywiście zbyt wysoki poziom jest oleju nie jest dobry dla skrzyni tak samo jak jego niski stan. Problemem przy wysokim stanie mogą być np. źle wchodzące niektóre biegi.

Dla mnie wygląda to tak jak byś miał za dużo oleju.

Adikga napisał(a):Mam też wyciek przez oring wspomnianego wału i zastanawiam się czy wycieka bo jest go za dużo, a uszczelka nie była projektowana na takie ciśnienie?
Problemem może być zbyt wysoki stan oleju ale raczej nie powinno to powodować wycieków.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

22 Paź 2018, 21:28

Dziękuję za odpowiedź :)
Ty także myślisz, że poziom powinien być do tego podatkowego korka?
Z tego co zdążyłem się dowiedzieć to ta skrzynia nie posiada innej bocznej śruby do sprawdzania stanu oleju, a wymieniając czujnik wstecznego który jest na samej górze skrzyni (tuż obok odpowietrznika) zauważyłem, że skrzynia jest zasilana do pełna (wiele do pełna nie brakowało jak patrzyłem parę dni temu). Ale jak się wylewa przez oring to może nie będę sam upuszczał?
Adikga
Obserwowany

23 Paź 2018, 10:50

Adikga napisał(a):Ty także myślisz, że poziom powinien być do tego podatkowego korka?
Myślę że tak skoro nie ma innego korka a tu widać że to miejsce służy do napełniania skrzyni olejem. Do tej skrzyni wchodzi chyba 2 litry oleju. Po odkręceniu tego korka jak samochód stoi równo na płaskim podłożu nie powinien wyciekać olej wtedy jest ok.
Jeżeli wymieniasz olej a przód jest w górze to można sporo za dużo nalać do skrzyni.

Wracając do uszczelniacza pewnie trzeba będzie go wymienić żeby pozbyć się wycieku, a najlepiej wymienić oba jak już się za to zabierzesz.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

25 Paź 2018, 12:46

Tak jak Cichy77 mówi. Do skrzyni wchodzi 2 litry ma być pod korek, dziś wymienialem olej w takiej skrzyni wiec potwierdzone
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4