Błąd 0421 Mazda 2 2017 r. 1.5 90KM przebieg 68.980 km

03 Gru 2020, 20:45

Dzień dobry,
mam problem z Mazdą 2 2017 r. 1.5 90KM, przebieg 68.980 km.
Trzeci raz w ciągu miesiąca wyskoczył mi błąd 0421.
Jako kobieta kompletnie się na tym nie znam, a mechanicy różnie te błędy interpretują.
Przy pierwszym odczycie mechanik odczytał błąd: słaba moc katalizatora wstępnego. Sprawdził jeszcze odczyty sond i stwierdził, że pierwsza sonda działa w zbyt szerokim zakresie od 0,1 do 2,0, a podczas wciskania gazu przy wyrzucony biegu wyskoczył błąd wypadanie zapłonu.
Zasugerował wymianę świec, ale po wymianie błąd szybko wrócił.
Dodał, że przy uszkodzonej sondzie Mazda powinna palić jak smok, a spalanie wzrosło może o 0,2 l, do 6,3l w cyklu miejskim. Myślę, że to z powodu założenia opon zimowych.
Drugi odczyt tego samego błędu był opisany tak: Sprawność katalizatora na niskim poziomie (wartość poniżej 1).

Dziękuję za każdą odpowiedź.

Małgorzata
Alexi
Obserwowany

04 Gru 2020, 10:56

Rozumiem że błąd to P0421? Tu masz stronę na forum z opisem błędu kody/obdii/5282-p0421/ można na niej też sprawdzić inne błędy.

Czy były też inne błędy czy zawsze był tylko ten jeden? Pojawia się on pewnie zawsze jak silnik jest już rozgrzany po dłuższej jeździe?

Alexi napisał(a):Dodał, że przy uszkodzonej sondzie Mazda powinna palić jak smok, a spalanie wzrosło może o 0,2 l, do 6,3l w cyklu miejskim
Nie koniecznie musi być wtedy bardzo duży wzrost spalania.

Masz w sumie nie duży przebieg. Napisz jeszcze na jakich odcinkach jeździsz tym samochodem? Tylko miasto i jakieś krótkie dystanse?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Gru 2020, 20:48

Dzień dobry,
tak to P0421.
Jeżdżę na krótkich odcinkach 2x10 km dziennie, do pracy i z powrotem.
Błąd pojawia się nawet chwilę po odpaleniu. Błąd skasowany był przedwczoraj wieczorem, zdążyłam rano dojechać do pracy, a wracając po południu już się poświęcił, po przejechaniu może 1-2 km.
Zawsze to ten sam błąd. Raz wyskoczył jeszcze ten mówiący o wypadaniu zapłonu-nie pamiętam nru. Pojawił się w trakcie sprawdzania błędów przez mechanika jak przycisnął gaz. Powiedział, że to przez zbyt bogatą mieszankę.

Małgorzata
Alexi
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Land Cruiser 1953 rok
    W 1953 roku w ofercie marki pojawia się nowy model: terenowa Toyota BJ, która niedługo później została przemianowana na Toyotę Land Cruiser – w odpowiedzi na brytyjskiego rywala, jakim wtedy był Land Rover. ...