Błąd ABS DSC układ 4x4

05 Lut 2022, 20:12

Witam, mam pewien problem z moim BMW e90 3.0d xdrive skrzynia automatyczna, kilka dni temu zaświeciły mi się kontrolki od ABS kontroli trakcji oraz kontrolka hamulca ręcznego ale w kolorze żółtym. Odwiedziłem znajomego mechanika podpięliśmy komputer i wyszedł błąd abs prawy tył, czujnik wymieniłem na nowy (z Boscha) błędy skasowałem ale nadal świecą mi kontrolki i nie działa abs i kontrola trakcji (dodam, że po zgaszeniu i uruchomieniu samochodu kontrolki nie zaświecają się a dopiero przy prędkości ok 10km/h). Dzisiaj podniosłem auto na podnośniku podpiąłem komputer i sprawdzałem parametry poszczególnych kół na wszystkich tak samo pokazywało prędkość. Dodam, że obroty nie falują oraz samochodem nie szarpie. I tu moje pytanie czy spotkał się ktoś z takim problemem bądź ma pomysł co to może być. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
KPJ15
Nowicjusz

06 Lut 2022, 16:56

Jakie to są błędy?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Lut 2022, 17:31

5E42 "Czujnik prędkości koła, szczelina powietrzna - tylne prawe koło" , 49F2 "Nieznany kod usterki"
51AD "Nieznany kod usterki"
A3AE00 "Nieznany kod usterki"
A3AD00 "Nieznany kod usterki"
55C3
CF61 "Nieznany kod usterki"
to są wszystkie błędy, które się pojawiły.
KPJ15
Nowicjusz

11 Lut 2022, 22:26

Problem rozwiązany, w tym modelu jest koronka na łożysku jest to całość, łożysko wymienione na nowe i po problemie.
KPJ15
Nowicjusz

07 Lis 2022, 11:04

Dzień dobry, w moim E61 pojawił się identyczny problem.
Mechanik mówi o wymianie reduktora i skrzyni…
Proszę o inf, wymiana którego łożyska z wianuszkiem pomogła?
Dziękuję i pozdrawiam
Trimer
Obserwowany

07 Lis 2022, 11:30

Wymieniłem łożysko prawy tył (w moim modelu nie ma koronki od ABS tylko czujnik pobiera informacje z łożyska) i pomogło (dodaje zdjęcie tego uszkodzenia na łożysku). Jak chodzi o reduktor napędu to w środku jest taki ślimak (jak wpiszesz w google "ślimak reduktor napędu" to wyjdzie), on się wyciera i i nie może sterować napędami poprawnie jeśli masz jakiegoś dobrego majganego mechanika, który zdiagnozuje ze to ślimak to powinien ogarnąć temat wymiany samego ślimaka. Najpierw zrób test podpinając komputer i włącz podgląd rzeczywisty czujników jest w Delphi opcja sprawdzania prędkości każdego koła osobno i wtedy możesz wywnioskować czy czasami któryś czujnik nie jest padnięty.
KPJ15
Nowicjusz

07 Lis 2022, 11:34

Oczywiście test prędkości kół musisz robić w trakcie jazdy czyli albo na podnośniku lub drodze i kontrolować czy każde koło ma taką samą prędkość
KPJ15
Nowicjusz

07 Lis 2022, 11:40

Dziękuję! idę z tym do mechanika zobaczymy co powie. Dam znać. Pozdrowienia
Trimer
Obserwowany