Corsa D 1.4 16V 2010 - huczenie i buczenie z przodu.

23 Wrz 2022, 18:17

Witam,
Posiadam Corse D 2010 1.4 16V z przebiegiem oryginalnym 172 tys. Zauwazylem ze na asfalcie przy szybszej jezdzie zaczyna cos huczec z przodu, buczy, huczy, jest bardzo glosnawo, ze az przeszkadza w jezdzie. Troszke nawet rezonunje chyba na kokpit i drzy. Od razu udalem sie do mechanika.
Jego zdaniem.
1. Lozyska w kolach przod sa Ok (podnosil oske do gory, nasluchiwal)
2. Jedna z przednich felg bila, zostala wymieniona byla krzywa przy okazji sie dowiedzialem. Lecz na feldze wyprostowanej juz nadal huczalo.
3. Opony przod przerzucone na tyl a tyl na przod dalej huczy.
4. Podnosil tez oske by pod obciazeniem (4 bieg) posluchac skrzyni i nie slychac tego huku.

Ja zauwazylem ze jak jade te 50+ km/h po kostce slychac mniej huczenie na asfalcie wytrzymac sie nie da, glosno jest. Zauwazylem rowniez ze jak skrece na asfalcie jadac prosto lekko w lewo huczy ale jak skrece na prostej lekko w prawo to normalnie cisza jak makiem zasial na te chwile setnych sekund, bo zaraz odbijam znow na proste kola i huczenie daje w kosc.

Majster mowi zobaczyc olej w skrzyni wymienic go. Niby biegi itp wchodza normalnie, huczenie slychac gdy sie rozpedze na luzie (np ze wcisnietym sprzeglem) jak i na biegu gdy jade.

Dlaczego cichnie gdy dam na prostej drodze tak nagle kierą w prawo a w lewo nie cichnie? Czy upierac sie ze to lozyska kola? Czy trop ze skrzynia biegow?

Pozdrawiam moze ktos poratuje wskazowkami jakimis.
OpelekCorsa
Nowicjusz

23 Wrz 2022, 19:03

Po mojemu łożysko koła . Zaryzykuje wskazać - prawe . Czasami po podniesieniu auta i zakręceniu ręką koła trzeba się dobrze wsłuchać .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

23 Wrz 2022, 19:27

Wlasnie te skrecenie gwaltownie lekko na prostej w prawo przy wiekszej predkosci wskazywalo by chyba to lozysko ze to w kole prawym, bo wtedy cisza sie robi. Tylko czemu mechanik uparl sie ze sa lozyska OK, bo on naslychiwal i nic nie slyszal.... moze tez tarcze/klocki?

EDIT: Rzucilo mi sie w oczy ze jedno kolo jak by szybciej sie toczylo od drugiego. Gdy on to sprawdzal. Ale to moglo byc moje widzimisie.
OpelekCorsa
Nowicjusz

23 Wrz 2022, 19:59

W zasadzie po jedzie próbnej się nie mylę . Wskazuję to a nie inne uszkodzone łożysko , ale w mniejszych autach niekiedy trudno ocenić czy przód czy tył . Twoje auto należy do tych mniejszych . Sprawdzał mechanior tył ? Niekiedy kierowałem się własnym odczuciem . Łożysko przenosi ciężar auta . Na podniesionym bywał dylemat.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

24 Wrz 2022, 11:19

bonifacy napisał(a):W zasadzie po jedzie próbnej się nie mylę . Wskazuję to a nie inne uszkodzone łożysko , ale w mniejszych autach niekiedy trudno ocenić czy przód czy tył . Twoje auto należy do tych mniejszych . Sprawdzał mechanior tył ? Niekiedy kierowałem się własnym odczuciem . Łożysko przenosi ciężar auta . Na podniesionym bywał dylemat.

Tylu nie sluchal, to stanowczo idzie z przodu auta, nie wiem czy to by tak serio rezonansowalo, huk z przodu jak by sie mialo cos rozsypac zaraz.

Upre sie na to lozysko niech wymieni, tymbardziej pokaze mu ze jadac 50km na h, i skrecajac lekko kiera w prawo to huk milknie.
OpelekCorsa
Nowicjusz

24 Wrz 2022, 14:45

OpelekCorsa napisał(a):skrecajac lekko kiera w prawo to huk milknie.
Nie jestem jasnowidzem ale dla mnie to łożysko z prawej strony....Przy skręcie w prawą stronę lewa str.zostaje dociążona a prawa odciążona i wtedy ten odgłos się zmniejsza....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

TOP 5 - trendy w projektowaniu współczesnych miast
    Współczesne miasta podlegają nieustannym zmianom, a projektanci miejskiej infrastruktury muszą za nimi nadążać. Mieszkańcy oczekują tworzenia przyjaznych miejsc sprzyjających zdrowiu i dobremu samopoczuciu, a równie ...

26 Wrz 2022, 15:19

Prawe lozysko przednie wymienone. Jest juz OK, cisza
OpelekCorsa
Nowicjusz

29 Wrz 2022, 14:46

Ori czy zamiennik ?
zawpaw
Nowicjusz