Błąd czujnika kolektora ssącego - Seat Ibiza 1.4

26 Lut 2021, 01:09

Dzień dobry, mam taki problem, że jadąc samochodem przy zmianie biegu i dodaniu mocniej pedału gazu włączają mi się kontrolki EPC i check. Mechanik wymienił czujnik kolektora ssącego, elektryk też zaglądał, problem dalej jest. Wcześniej w takiej sytuacji po dodaniu mocniej pedału gazu, po prostu mi go odcinało, musiałam się zatrzymać i wyłączyć silnik, żeby zadziałał. Widzę jeszcze, że auto ciężej chodzi, obroty na biegu jałowym są słabe. Każdy mechanik, każdy elektryk umywa ręce oni nie widzą problemu, a problem jest na bank. Mechanik sprawdzał przepustnice jest podobno w porządku. Po wyłączeniu silnika kontrolka EPC znika check zostaje, w trakcie jazdy dodając mocniej pedał gazu znowu się zapala. Auto po zmianie paliwa z 98 na 95 lepiej jeździ nie odcina już tego pedału gazu, ale kontrolki dalej się zapalają, macie jakiś pomysł co by to mogło być? Bo każdy umywa ręce i nie chce pomóc.
SEATIbiza3
Obserwowany

• 26 Lut 2021, 11:29

SEATIbiza3 napisał(a):Po wyłączeniu silnika kontrolka EPC znika check zostaje
    Czy któryś z mechaników sprawdził jaki błąd kryje się pod kontrolką check? Bez tego to taki szukanie problemu trochę po omacku i być może się trafi lub i nie.
    SEATIbiza3 napisał(a):w takiej sytuacji po dodaniu mocniej pedału gazu, po prostu mi go odcinało, musiałam się zatrzymać i wyłączyć silnik, żeby zadziałał
    Najczęściej jest tak bo jeżeli system wykryje jakąś nieprawidłowość to odcina pełną moc zabezpieczając w ten sposób silnik przed ewentualnym uszkodzeniem.

Zobacz jeszcze ten temat na forum dotyczący kontrolki EPC w samochodzie Seat Ibiza seat-ibiza-epc-vt83158.htm

Generalnie ta kontrolka może oznaczać kilka różnych problemów ale najczęstsze to uszkodzony czujnik od świateł stopu przy pedale hamulca, dalej może to być nawet uszkodzona jedna z cewek przy świecach, a nawet problem z jakością samego paliwa.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Lut 2021, 15:35

Nie, nie sprawdzał mi nikt takiego problemu. Jeszcze się go zapytam i powiem, żeby to sprawdził
    SEATIbiza3
    Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Bezpieczni rowerzyści
      Rower staje się coraz bardziej popularnym środkiem transportu, a rowerowe wycieczki ulubioną formą spędzania wolnego czasu. Nie brakuje również ludzi, którzy na rowerze realizują swoją sportową pasję. Tymczasem ...