Błąd czujnika wałka ssącego - rozrząd - Audi A3 1.8 T FSI

14 Paź 2021, 12:38

Witam wszystkich. Proszę o pomoc w oszacowaniu ewentualnych kosztów i napraw auta ponieważ chciałbym zaczerpnąć porady i wiedzieć co mnie może w najgorszej sytuacji czekać.. Auto tego dnia ciężej odpaliło. Przy następnym odpaleniu auta zaczęło tylko kręcić i wyskoczył błąd silnika " błąd czujnika wałka ssącego". Okazuje się, że wałek wydechowy się obraca natomiast ssący stoi w miejscu. Rozrząd był wymieniany i przejechałem kilka tysięcy kilometrów. Jest duża szansa na poważne naprawy ? Mogło dojść do kolizji tłoków ? Może ktoś mi coś podpowie bez "głębszej" ingerencji w silnik ? Wiem , że te silniki są awaryjne w przypadkach problemów z rozrządem. To mój pierwszy post i od razu taki "smutny" więc proszę o wyrozumiałość. Pozdrawiam wszystkich
Barbary
Nowicjusz

15 Paź 2021, 15:30

Barbary napisał(a):Okazuje się, że wałek wydechowy się obraca natomiast ssący stoi w miejscu
Skąd to wiesz?
Barbary napisał(a):Rozrząd był wymieniany i przejechałem kilka tysięcy kilometrów.
No to trochę słabo... miałeś wymieniany cały kompletny rozrząd?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Paź 2021, 15:34

Komis wymienił wałek wydechowy i ssący, vanos oraz całkowity rozrząd. Tak mam wpisane w książce i nie chcą wymienić tego na własny koszt. A skąd wiem , że się nie obraca ? Bo jak dobrze pamiętam przy odpięciu czujnika położenia wałka widać podczas kręcenia, że się nie obraca :/
Barbary
Nowicjusz

15 Paź 2021, 15:36

Mam dylemat czy próbować naprawiać to na własną rękę tylko nie wiem na jakie koszta mam się nastawić ponieważ jak będą dość wysokie to chyba warto rozważyć drogę sądową ? Nie wiem jak to ugryźć....
Barbary
Nowicjusz

15 Paź 2021, 15:48

Barbary napisał(a):Komis wymienił wałek wydechowy i ssący, vanos oraz całkowity rozrząd. Tak mam wpisane w książce i nie chcą wymienić tego na własny koszt
Poczekaj bo jakoś nie rozumiem... kupiłeś samochód po takiej wymianie i po kilku tyś. km pojawił się obecny problem?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Paź 2021, 16:08

Dokładnie tak. Samochód z komisu z wymienionym całkowitym rozrządem, który po 4 tysiącach się rozłożył :/. Auto teraz nie odpala i kręci się jeden z wałków. Obawiam się słynnej "kolizji"
Barbary
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co wpływa na ceny OC i AC?
    Pojemność silnika, model i marka samochodu, profil kierowcy i jego historia szkodowości jazdy – te wszystkie czynniki wpływają na wysokość składki pakietu ubezpieczeń OC i AC. Wysokość ceny polis komunikacyjnych dodatkowo ...