Błąd P0141 P0135 P0443 P0100

10 Sie 2020, 10:19

Witam ! Jak w temacie swieci się check i kontrolka od kontroli trackji, po podłączeniu kompa wyzuca mi te 4 bledy P0141 P0135 P0443 i P0100 sondy sprawdzone wiem ze te które mam w aucie są na 100% sprawne bo były sprawdzane u kolegi w aucie i u niego działały poprawnie w moim wartości pokazuje tak na pierwszej sondzie napiecie 0.43V korekta paliwa 0% na drugiej sondzie napiecie tak samo 0.43V a korekta -100%, blad P0100 wyczytałem że jest związany z masa powietrza wpływająca do silnika i ze może być uszkodzony czujnik od tego w moim przypadku przeplywomierz, przelywomierz jak sondy był sprawdzony w drugim aucie i również dziala poprawnie u kolegi pokazywało 11kg powietrza na biegu jałowym za to u mnie 0kg dodam ze nic złego z autem się nie dzieje przyspiesza poprawnie odpala normalnie, błędów skasować nie idzie bo po wykasowaniu wyskakują spowrotem, styki zostały przeczszczone i nic to nie pomogło nie wiem co może być tego przyczyną.
urtas123
Nowicjusz

10 Sie 2020, 10:53

urtas123 napisał(a):Jak w temacie swieci się check i kontrolka od kontroli trackji, po podłączeniu kompa wyzuca mi te 4 bledy P0141 P0135 P0443 i P0100 sondy sprawdzone wiem ze te które mam w aucie są na 100% sprawne bo były sprawdzane u kolegi w aucie i u niego działały poprawnie
Skoro sondy sprawne to trzeba sprawdzić okablowanie.

Błędy które masz mówią:
- błąd P0141 i błąd P0135 - związany z sygnałem sterowania grzałki sondy. Sprawdź tu okablowanie bo problem nie musi być po stronie sondy w tym przypadku.
- błąd P0443 dotyczy zaworu par paliwa EVAP być może coś tam jest niedrożne lub uszkodzone kable.
- błąd P0100 tu natomiast masz problem z przepływomierzem a dokładniej z awarią w obwodzie czujnika. Skoro przepływomierz u kolegi działał prawidłowo to znaczy że problem leży poza nim gdzieś w okablowaniu.

urtas123 napisał(a):błędów skasować nie idzie bo po wykasowaniu wyskakują spowrotem, styki zostały przeczszczone i nic to nie pomogło nie wiem co może być tego przyczyną.
Trzeba pobawić się w elektryka i sprawdzić wszystkie wspomniane obwody.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Sie 2020, 11:04

Zastanawiam się czy winowajca mógł by być po prostu bezpiecznik odpowiedzialny za te rzeczy ?
urtas123
Nowicjusz

10 Sie 2020, 11:24

urtas123 napisał(a):Zastanawiam się czy winowajca mógł by być po prostu bezpiecznik odpowiedzialny za te rzeczy ?
Oczywiście jak najbardziej ale tu jeden bezpiecznik pewnie nie będzie powiązany ze wszystkimi błędami. Jednak warto sprawdzić wszystkie dokładnie.
Rokiko
Forumowicz VIP

10 Sie 2020, 11:29

Wymienie i dam znać
urtas123
Nowicjusz

10 Sie 2020, 12:09

To wszystko była wina bezpiecznika ! Wymieniłem bezpiecznik w skrzynce w silniku i wszystko wróciło do normy zero błędów wszysyko dziala także temat do zamknięcia.
urtas123
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Peugeot 508
    Peugeot pokazał swoje najnowsze dziecko - 508. Po bezpłciowym poprzedniku w końcu mamy dawkę zadziorności. Nie wiem jak Wam ale mi bardzo podoba się kokpit mimo, że nie jestem fanem dotykowych ekranów oraz piękny tył. ...
    Czy używane opony są bezpiecznym wyborem?
    Zakup nowych opon to wydatek, który każdy kierowca powinien traktować w kategorii inwestycji – opony są jedynym elementem łączącym auto z jezdnią. To od ich jakości i sprawności zależą nie tylko osiągi samochodu ...

10 Sie 2020, 13:49

urtas123 napisał(a):To wszystko była wina bezpiecznika
Super :) obserwuj czy ponownie nie przepali się w krótkim czasie bo jeżeli tak to będzie oznaczało że jest jakiś problem z obwodem.
Rokiko
Forumowicz VIP