Golf IV 1.6SR - kopci na blado szaro

09 Sie 2020, 14:53

Witam, jakiś czas temu kupiłem Golfa IV 1.6SR 1998r czysta benzyna 317tyś przebiegu.

Jedząc dziś kebaba w aucie siedząc w klimie zauważyłem że dym dobiega od tyłu. Okazało się przy przegazowaniu że kopci na blado szaro. Gdy wkręca się na obroty najpierw leci czarny dym a na piłowaniu na odcince jest to taki szaro niebieski.

Występuje też coś takiego że na przykład dojeżdżając do ronda i zmienię z 3 na 2 i dodam gazu przy 1400 obr. parę razy szarpnie.

Generalnie mam wrażenie że auto jest trochę zamulone.

Płynu chłodniczego nie ubywa ani nie pływa w nim olej. Na korku oleju też nic podejrzanego.

Check ani nic się nie świeci.

Chce zacząć od wymiany filtrów i nowych świec i podłączenia pod komp.

Jak myślicie co mu dolega?
Andrzej09303
Nowicjusz

10 Sie 2020, 08:54

Andrzej09303 napisał(a):Chce zacząć od wymiany filtrów i nowych świec i podłączenia pod komp.
Tak zrób, możesz jeszcze przy okazji sprawdzić ciśnienie na cylindrach.

Oleju dużo ci ubywa na 1000km?

Zajrzyj też do przepustnicy i zobacz czy nie jest bardzo brudna oraz sprawdź przepływomierz powietrza. Jak masz silnik APF to powinieneś mieć jeszcze zawór EGR który warto co jakiś czas wyczyścić. On może powodować brak mocy i odczucie zamulonego silnika jak nie działa prawidłowo.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Sie 2020, 09:33

Ciśnienie wyszło od 11 do 12 bar. Świece całe w oleju.
Andrzej09303
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    SKODA Octavia - przemyślane rozwiązania
    SKODA Octavia to najważniejszy z modeli marki, który wciąż bije rekordy popularności i jest najchętniej kupowanym modelem od 2009 roku w Polsce. Debiut trzeciej generacji tego auta stanowi wielkie wydarzenie dla całej ...