Błąd P0170 i falujące obroty

20 Mar 2020, 23:56

Witam! Raz na jakiś czas zapala się CHECK w mojej Astrze H 1.8 (125km 2005r.) Po podłączeniu komputera do ECU wyskakuje błąd P0170 "UKŁAD WYMIAROWANIA PALIWA NIEWŁAŚCIWE DZIAŁANIE (BANK1)" oraz na jałowym silniku można zaobserwować lekkie falowanie obrotów między 800-900 sprawdziłem, zdarzało się tak że CHECK świecił przez 2-3 dni jazdy i po tym czasie bez kasowania sam zgasł i był spokój na jakiś czas, sądy lambda i wartości są w normie. Pompa paliwa moim zdaniem też pracuje dobrze auto nie szarpie przyspiesza normalnie, na przeplywce się nie znam i tu moje pytanie czy ktoś kiedyś spotkał się z takim problemem jakie było rozwiązanie tego problemu i z jakiej firmy najlepiej kupić części na wymianę ?
urtas123
Nowicjusz

21 Mar 2020, 14:48

Pompę paliwa można ocenić po ciśnieniu jakie daje i to najlepiej tuż przed wtryskami bo wtedy będzie wiadomo że ją można wykluczyć z podejrzeń. Warto by się było przyjrzeć wykresom sond podczas stałej jednostajnej jazdy jak one pracują.

Obstawiam że problemem może być tu przepływomierz który może zaniżać wartości przez co możemy spodziewać się sporadycznego występowania takiego błędu jak u Ciebie.

W przypadku takiego silnika wartość napięcia czujnika przepływomierza na wolnych obrotach powinna mieścić się w przedziale 0,7-1 V na biegu jałowym, a przy maksymalnym obciążeniu około 4,2-4,8 V.

Sprawdź czy przepływka nie jest mocno brudna (są preparaty do czyszczenia). Jak to nie pomoże warto by było ją podmienić jak sprawdzisz że napięcia nie są w normie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Sport & Tuning Show 2015 / relacja
    Pierwsze Targi Pojazdów Sportowych i Tuningu – Moto Sport & Tuning Show odbyły się w miniony weekend w Warszawie. Było to jedyne takie wydarzenie w Warszawie, gdzie można było zobaczyć samochody sportowe ...