Kia cee'd klekot silnika

15 Mar 2020, 14:00

Cześć,

Piszę w sprawie niepokojącego dźwięku silnika. Auto kia cee'd 1.4 CVVT benzyna. Mechanik powiedział żeby się tym nie przejmować ale jakoś nie daje mi to spokoju. Od jakiegoś czasu (ok. 2-3 miesięcy) na wolnych obrotach silnik jakby "klekotał", a przy dodaniu gazu dziwny dźwięk zanika. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu przyczyny usterki tzn. co mogło się zepsuć i czy konieczna jest natychmiastowa naprawa?
Poniżej załączam link do filmu na Youtube.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,
Michał
michal11211
Obserwowany

16 Mar 2020, 11:00

Powiem ci że ciężko tu się czegoś dosłuchać. Dla mnie jak dodajesz gazu jest słyszalne takie cykanie jak by z pod uszczelki kolektora wydechowego. Stukania o którym piszesz jakoś się nie dosłuchałem.

Wymieniałeś ostatnio olej? Czy jakieś zabiegi ostatnio robione mogły mieć wpływ na to stukanie które opisujesz?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

16 Mar 2020, 11:14

To stukanie nie jest jakieś mocne ale wcześniej się tak nie działo. Najbardziej je słychać pod koniec filmiku, kiedy pracuje na wolnych obrotach.
Około dwóch miesięcy temu auto miało robioną regulację zaworów i olej był wtedy wymieniany. Z tym, że to stukanie pojawiło się już trochę wcześniej.
Może warto jeszcze dodać, że samochód spala olej także co 500-1000km muszę go dolać
michal11211
Obserwowany

18 Mar 2020, 21:46

Mnie to wygląda na wariator zmiennych faz,natomiast papanie oleju,to potem będziemy dumać co z tym zrobić.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Problemy z ruchem w 30 największych miastach świata
    Z najnowszego raportu Roland Berger o mobilności wynika, że problemy z ruchem w 30 największych miastach świata generują koszty rzędu 266 miliardów USD. Założona w 1967 r. firma Roland Berger Strategy Consultants należy ...