Błąd P0341 po wymianie silnika na drugi 1.4TCE

25 Wrz 2018, 08:49

Witam. W moim scenicu 1.4TCE został wymieniony silnik ( słupek po regeneracji). Po wymianie mam problem ponieważ na wyświetlaczu pojawia się błąd "skontroluj układ wtrysku paliwa" i " skontroluj układ wydechowy". Samochod nie zawsze odpala więc został podłączony pod komputer w celu ustalenia przyczyn awarii. Mechanik sprawdził ponownie wszystkie połączenia, zamienił także czujnik na inny , dalej to samo. Komputer pokazał błąd P0341. Mechanik podłączył pod oscyloskop czujniki. W załączniku są przebiegi z oscyloskopu. Z tego co widzę wydaje mi się ( tak także sądzi mechanik) że miedzy czujnikami nie ma synchronizacji. Czy ktoś ma przebiegi że swojego auta w celu porównania. Będę wdzięczny za wszelkie informacje. W samochód już wladowalem 16tys i dalej nie mam czym jeździć. Pozdrawiam
[link wygasł]
[link wygasł]
gruku
Obserwowany

25 Wrz 2018, 10:34

A jest pewność ze rozrząd dobrze ustawiony?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Wrz 2018, 10:45

Słupek kupiony w firmie, która twierdzi, ze zajmuje się tymi silnikami.
Na silnik jest gwarancja nie chce go rozbierać bo po pierwsze gwarancja, po drugie koszta. Na podstawie tych przebiegów można ustalić czy rozrząd jest właściwie założony tylko nie mam wzorca. Jakbym miał i wyszłoby, że nie się różnią to bym mógł się czepić firmy która robiła rozrząd.
gruku
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Efekt niewidzialnego Goryla - co to takiego?
    Czy można za bardzo skoncentrować się na jakimś zadaniu? Czy można nie zauważyć osoby przebranej za goryla? Badania naukowe pokazują, że tak(*). Nasz umysł eliminuje niektóre bodźce wzrokowe i słuchowe, żeby w pełni ...