Błąd położenia wałka rozrządu - Citroen C3 Picasso

22 Lis 2022, 17:51

Witam. Mam problem z błędem "Błąd przesunięcia fazowego wydechowego walka rozrządu" i wyskakuje też check engine - antipollution faulty. Wymienione zostały już czujniki i rozrząd, po stwierdzeniu że łańcuch rozciągnięty. Błąd wyskakuje podczas jazdy, po wyciągnięciu wtyczki lub całego czujnika błąd znika, dziś zauważyłem, że znika także samoczynnie po kilku jazdach . Citroen C3 Picasso 2009, Silnik 1.4 vti. Znalazłem jeszcze taki artykuł https://www.auto-krak.pl/auto-krak/problemy-z-bledami-walka-wydechowego-w-silnikach-1-4-1-6-vti-grupy-psa/. Jakieś wskazówki, ktoś miał podobny problem? Z góry dzięki
Abigor900
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
  • 23 Lis 2022, 12:12

Jakie konkretnie pojawiają Ci się kody błędów?

W tych silnikach tolerancja wykrywania problemów w sterowniku przez producenta jest ustawiona w bardzo wąskim zakresie i nawet niewielkie niedomagania potrafią powodować problem.

Problemy ze wspomnianym komunikatem tak na szybko mogą powodować:
    - czujnik położenia wałka rozrządu,
    - cewka,
    - świece,
    - przerwa w okablowaniu,
    - słaba kompresja,
    - wypalone zawory,
    - w skrajnych przypadkach nawet kiepskiej jakości paliwo.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Lis 2022, 14:42

Dzięki za odpowiedz. Czujniki były wymienione, przed zmianą rozrządu był to błąd p0014, teraz nie sprawdzałem.
    Abigor900
    Nowicjusz

23 Lis 2022, 14:54

Abigor900 napisał(a):przed zmianą rozrządu był to błąd p0014
    Zerknij jeszcze tu kody/obdii/24-p0014/ masz opisane pewne możliwości naprawy.

Warto by było sprawdzić bo wspomniany błąd czy po wymianie rozrządu czasem nadal nie występuje.
    Problemem może być też zawór zmiennych faz rozrządu, a nawet sam fazator.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Lis 2023, 08:01

czesc.
    podpowiesz jak naprawiłeś tą usterkę ? bo mam to samo :/
    TYPER
    Nowicjusz

10 Lis 2023, 10:41

Witam. Wymieniłem rozrząd nic nie dało ale i tak trzeba przy 120tys. podobno wymienic. Dopiero samodzielna wymiana elektrozaworu zmiennych faz rozrządu pomogła, jest bardzo prosta jeśli masz błąd wydechu, bo jeśli ssania to znajduje się on z tyłu silnika trudny dostęp bez kanału. Koszt około 400 zł za jeden. Ja wymieniłem tylko jeden i jest ok.
    Abigor900
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydowe hity pierwszej połowy 2019 roku w Polsce
      Produkujący od 22 lat samochody z napędem hybrydowym, japoński koncern Toyota w tym roku na polskim rynku bierze niemal wszystko. Według danych Instytutu Badań Rynku Motoryzacyjnego SAMAR, w segmencie aut z napędem spalinowo-elektrycznym, ...