Sprzęgło do wymiany czy można jeszcze tak jeździć? Opel Astra G

09 Lis 2023, 13:55

Witam .Posiadam Opla Astrę typu G z 2003 r o pojemnosci1.6 benzyna.od jakiegoś czasu miałam problem z wrzucaniem biegów zwłaszcza wsteczny I jedynka .jeździłam tak jakiś czas aż usłyszałam diagnozę od znajomego , że sprzęgło jest do wymiany.Zaufaby mechanik może zająć się tym najwcześniej za dwa tygodnie. Proszę powiedzieć mi czy do tego czasu mogę bezpiecznie się tym autem rozemieszczac ? (Trasy do 20 km ) dziękuję
Oliwka37
Obserwowany

• 09 Lis 2023, 14:11

Sprzęgło nie pada z dnia na dzień więc myślę, że jeżdżąc spokojnie dasz radę przetrwać te dwa tygodnie do momentu wymiany :wink:
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Lis 2023, 14:23

Dziękuję:) pytam bo każdy mi mowi , że albo uszkodze skrzynie biegów, albo auto zatrzyma mi się na trasie
    Oliwka37
    Obserwowany

09 Lis 2023, 15:35

Zasada jest taka żeby nie pchać na siłę biegów, jak nie wchodzi to puścić sprzęgło i wcisnąć ponownie z próbą zapięcia biegu. Podczas jazdy nie przyspieszać mocno z niskich prędkości obrotowym np. jadąc na piątce 60-70km/h nie wciskamy mocno gazu, lepiej zrobić redukcję.

Jak sprzęgło się nie ślizga a występują jedynie problemy z gorszym wrzucaniem biegów o których wspomniałaś to te dwa tygodnie nie powinny tu dużo zmienić.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      Najdziwniejsze pomysły motoryzacyjne ostatnich lat
      Tegoroczne edycje targów motoryzacyjnych pokazały, że producenci samochodów podczas prac koncepcyjnych wciąż poszukują niestandardowych rozwiązań. Które z nich okażą się trafne, zweryfikuje czas. Eksperci ...