Błąd sterowania sprężarki A/C błąd 00898

20 Paź 2024, 20:41

Witajcie, jestem tutaj nowy . Mam problem z sprężarka klimatyzacji w seacie altea 1.6 mpi 2005r . Mam błąd 00898 sterowania sprężarki a/C . Szukalem po przewodach i patrzylem żarówka kostke od zaworu regulacyjnego sprezarki i żarówka sekundę zaświeci A później jarzy. Masę sprawdziłem. Ogólnie proszę o jakieś porady, co mogę sprawdzić jeszcze . Może ktoś posiada schemat instalacji elektrycznej klimatyzacji do tego autka,żebym mógł coś dalej posprawdzac. Dotarłem do kostki 4 pinowej, później wiązka cala i nawet nie wiem dobrze gdzie dalej szukać przyczyny . Jeżeli jest coś na forum A nie znalazłem to wybaczcie, jestem tu nowy ;)
Ulas75
Nowicjusz

20 Paź 2024, 21:30

To jest błąd sterowania sprężarki klimatyzacji... błąd sterowania czyli błąd w oprogramowaniu, sterowniku, uszkodzenie lub działający niewłaściwie element elektroniczny odpowiedzialny za sterowanie. Ty szukasz usterki technicznej... przerwy w obwodzie sterowania. Skup poszukiwania na elektronice sterującej > klimatronic
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

20 Paź 2024, 21:48

Czyli myślisz że mam sprawdzić panel sterowania sprężarki w kabinie? Sterownik silnika? Możliwe że czujnik cisnienia ? Czy przy wykrecaniu czujnika cisnienia , muszę odessac czynnik ?Opadam już z sił.
Ulas75
Nowicjusz

20 Paź 2024, 22:16

Sprawdż opór cewki elektrozaworu .
Ulas75 napisał(a):żarówka sekundę zaświeci A później jarzy
jeśli masz sprężarkę bezsprzęgłową to nie znaczy że tutaj żarówka przy kontroli będzie stale świecić pełnym światłem . Zawór ma za zadanie włączyć sprężarkę jak i również regulować jej wydajność.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

20 Paź 2024, 22:23

Tak właśnie sprężarka bezsprzegłowa . Też tak myślałem. Ale ktoś mi pisał na innym forum że niby tam na kostce musi być 12v jak mierzylem miernikiem to miałem 8,44v . Hmm ? Coś doradzicie? Sprawdze opór elektrozaworu
Ulas75
Nowicjusz

21 Paź 2024, 07:04

Tak dokładnie.. sprawdź panel sterownia pod względem elektronicznym .Jak napisał ci powyżej ,,bonifacy" zawór ma za zadanie regulować wydajność sprężarki...ty dajesz mu zadanie ( utrzymanie zadanej temperatury 20*C ) a on to wykonuje ...Ale z powodu błędu ( uszkodzenia elektroniki ) wykonuje to zadanie niewłaściwie...kłamstwo elektroniczne.Ty ustawiasz temp. 20*C a on przekłąmuje tą informację i wysyła sygnał .. ustaw + 25*C.Skoro przekazuje fałszywą informacje to znaczy że łącza komunikacyjne są sprawne bo inaczej nie było by odzewu.. włączasz klimę i ...cisza
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Audi e-tron GT concept - napęd, wydajność i zasięg
    434 kilowaty (590 KM) mocy systemowej – to imponujący jak na w pełni elektryczne auto wynik. Do przedniej i do tylnej osi dopasowano dwa osobne silniki elektryczne. Oba to pracujące non-stop silniki synchroniczne. Moment ...

21 Paź 2024, 07:55

Dzięki. Sprawdzę również Panel sterowania, na ile mi sie to uda . Tylko , nie mam klimatronika tylko zwykły manual. Przycisk a/C i pokrętło do zmiany temperatury . Mogę się mylić zapewne , bo jestem zwykłym amatorem . Ale wydaje mi się że to nie od panelu sterowania .
Ulas75
Nowicjusz

21 Paź 2024, 08:31

Ulas75 napisał(a): nie mam klimatronika tylko zwykły manual. Przycisk a/C i pokrętło do zmiany temperatury
Masz Climatic ? jeśli tak mając program do grupy VAG możesz w blokach pomiarowych sprawdzić to i owo.
bonifacy
Stały forumowicz

21 Paź 2024, 08:42

Nie mam climatronika, zwykły manual pokrętło i przycisk A/C . Program posiadam , lecz nic z kima nie mogę sprawdzić, oprócz błędu. Ponieważ sprężarka się nie załącza.
Ulas75
Nowicjusz

21 Paź 2024, 08:59

Ulas75 napisał(a):Nie mam climatronika, zwykły manual pokrętło i przycisk A/C
U Ciebie występują dwie wersje klimatyzacji - Climatronic i Climatic .. Climatic to uproszczona wersja z pokrętłami i przyciskiem . Na pokrętle regulacji są cyferki z temperaturą . Z tymi układami możesz połączyć się komputerem , odczytać błędy , sprawdzić parametry bieżące i wykonać testy urządzeń wykonawczych . Jest jeszcze zwykła klima - Climat . Na pokrętle temperatury nie ma cyferek , są tylko paski niebieski i czerwony W tym układzie nie połączysz się komputerem nie odczytasz błędów . Więc co tam masz i gdzie odczytałeś błąd , w którym sterowniku .
bonifacy
Stały forumowicz

21 Paź 2024, 15:33

Masz rację. Mam wersję climatic . Pokrętła z cyferkami. Posprawdzalem niektóre parametry niby w normie . Sprawdzałem opór zaworu , zero oporu . Czy to możliwe? Nawet już podłączyłem zawór bezpośrednio do akumulatora, zero reakcji .
Ulas75
Nowicjusz

21 Paź 2024, 15:36

Błąd 00898 sterowanie sprężarki a/C
-zwarcie z biegunem dodatnim lub obwód przerwany
- stały
Ulas75
Nowicjusz

21 Paź 2024, 17:49

Więc potrzebny ci nowy zawór ..i wymiana
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

21 Paź 2024, 18:02

Też tak stwierdziłem. To już kończę raczej poszukiwania przyczyny, bo i tak muszę jechać do kogoś oddesać czynnik , bo inaczej szkoda czynnika żeby poszedł w powietrze:)
Ulas75
Nowicjusz

21 Paź 2024, 19:45

Koledzy , jeszcze pytanko . Ile kosztuje odessanie czynnika i ponownie napełnienie klimy i wymiana zaworu ? Jakieś średnia cena ? Tak mniej więcej chciałbym wiedzieć ;)
Ulas75
Nowicjusz