Błąd "usterka silnika" Peugeot 308 T9

07 Mar 2021, 00:52

Peugeot 308 T9 2014, 1.6 diesiel.
Jeżdżąc po mieście pojawia się co chwile na tablecie komunikat "Usterka silnika, napraw pojazd" wraz z "Service" na liczniku po czym gaśnie i pojawia się komunikat "Tryb ECO włączony" (tryb ECO to Peugeotowy Stop & Start) . Jadąc gdzieś dalej (miedzy miastami) błąd pojawia się głównie (jak nie tylko) przy hamowaniu. Oprócz tego czasami zapala się na liczniku czerwona kontrolka od akumulatora.

Podłączałem się już do komputera i nic mi nie pokazało. Podłączyłem się kablami do drugiego akumulatora i wtedy błąd wyskakiwał nawet na zgaszonym aucie (przy przekręconym zapłonie).
Jakieś pomysły co go może boleć? Przejrzałem chyba pół internetu i dalej nie mogę dojść co jest nie tak.
Bartekyy
Obserwowany

07 Mar 2021, 10:26

To jakiego komputera się podłączałeś?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Mar 2021, 12:40

Trzeba podłączyć się pod Diagbox lub PP2000. Są to serwisowe programy dla Peugeota. Z innymi komputerami nie ma sensu. Żadne jakieś uniwersalne, którymi zazwyczaj dysponują mechanicy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Gru 2021, 08:50

Witam,
Czy udało się problem rozwiązać? Wiążę się z analogicznym problem. Napięcie ładowania modułu sterowania 13,8V-14,5V, napięcie modułu OBDII 12,8V podczas jazdy, a podczas zjazdu z górki na biegu (gdy samochód jedzie bez obciążenia 13,5V - to mnie intryguje. I system S&S nie wyłącza silnika (tylko 3x ECO mignie) - wcześniej zawsze wyłączał. AKU OK. Teraz od kilkunastu kilometrów komunikatu nie generuje, lecz wiem, że problem występuje nadal..
Prezes9312
Nowicjusz

15 Gru 2021, 18:14

Hej, tak. Udało się rozwiązać problem. W moim przypadku był to problem z czujnikiem nad hamulcem. Z tego co pamiętam, był on poluzowany i coś nie łączyło. Do tego zmieniałem akumulator, bo ten, co miałem był już stary.
Bartekyy
Obserwowany

17 Gru 2021, 17:05

Hej. Dzięki za odpowiedź. Wczoraj byłem na komputerze, było kilka błędów, jeden trwały "brak dozowania środka" - czyli pewnie chodzi o płyn do FAP. Lecz płyn jest, nawet wg komputera. I magik stwierdził, że najprawdopodobniej uszkodzony jest moduł naładowania akumulatora i z tego tytułu auto nie podejmuje regeneracji FAP (nie widzi odpowiedniego stanu naładowania akumulatora). Nie wiem czy jest to słuszna opinia, lecz magik załatwia teraz ten moduł. Jak myślicie?
Prezes9312
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jak działa skrzynia biegów MMT w Toyotach?
    Skrzynia biegów MMT Toyoty jest dostępna w modelach Aygo, Yaris, Corolla, Corolla Verso, Auris i nie należy jej mylić z automatyczną skrzynią biegów, która jest oferowana na rynku północnoamerykańskim ...

18 Gru 2021, 21:06

Witam ponownie,
Nowe ustalenia - błąd żaden nie wyskakuje lecz w dalszym ciągu nie działa S&S. Byłem ponownie na komputerze - filtr zapchany w 100%. Szykuję się na usługę prania tego filtra, lecz proszę o odpowiedź - czy pojazd może nie generować informacji na desce, że jest problem? Auto jedzie normalnie, bez błędu, bez trybu awaryjnego. A na diagbox tylko błąd braku dozowania środka. Proszę o jakiekolwiek informację.
Prezes9312
Nowicjusz