Błąd w dowodzie rejestracyjnym - rodzaj paliwa

20 Cze 2022, 13:17

właśnie byłam u ubezpieczyciela i dowiedziałam sie, że mam w dowodzie wpisaną benzynę, natomiast auto mam w diesel. Czy warto jechac do starostwa czy darować sobie ? Czy pokrywam ja jakiś koszt wymiany jeśli to wina starostwa ? Wczesniej nawet nie zwróciłam na to uwagi.
martiniii
Obserwowany

• 20 Cze 2022, 13:30

martiniii napisał(a): że mam w dowodzie wpisaną benzynę, natomiast auto mam w diesel.
    Oczywiście ze musisz tą sprawę sprostować bo jak pojedziesz na OBT to diagnosta Ci nie podbije DR a wystawi zaświadczenie z którym będziesz musiał jechać do WK żeby ten błąd poprawić.W tym przypadku to oczywisty błąd WK i za to nic nie płacisz.No chyba ze w poprzednim dowodzie rej. był wpisany błędnie rodzaj paliwa i tak zostało to przepisane.Czy pamiętasz jaki rodzaj paliwa był wpisany w poprzednim DR....????
    Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
    Nie odpowiadam na PW.
    Migi60
    Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
    Prawo jazdy: 10 07 1979
    Auto: OPEL CORSA
    Silnik: 60KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2014

20 Cze 2022, 13:32

Jeżeli to błąd nie z Twojej winy, powinni to w WK poprawić na własny koszt.

Sprawdź jeszcze na umowie kupna auta jak jest wpisane i w karcie pojazdu.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      Gdy policjant kieruje ruchem
      Widok policjanta kierującego ruchem jest tak rzadki, że wielu kierowców nie potrafi poprawnie zinterpretować pokazywanych poleceń. Ważne, aby pamiętać, że sygnały dawane przez osobę kierującą ruchem są ważniejsze niż ...