Seat Cordoba Zawór n75

18 Cze 2022, 20:12

Cześć!
Jestem nowy na forum, więc za ewentualne błędy przepraszam. Przechodząc do tematu:
Jakie powinno być ciśnienie bezpośrednio za zaworem n75? Mechanik powiedział mi, że ok. 0.7-0.8Bar, a u mnie jest zaledwie 0.5. Sprawdzałem vacuometrem na dwóch różnych zaworach i wynik zawsze jest ten sam. Również sprawdziłem ciśnienie pompy vacum i tam jest +/- 1Bar. Samochód jaki posiadam to seat cordoba vario 1.9 tdi 110km, oznaczenie silnika ASV. Dziękuje za odpowiedzi.
Yammie
Nowicjusz

• 20 Cze 2022, 09:44

Yammie napisał(a):Jakie powinno być ciśnienie bezpośrednio za zaworem n75? Mechanik powiedział mi, że ok. 0.7-0.8Bar, a u mnie jest zaledwie 0.5. Sprawdzałem vacuometrem na dwóch różnych zaworach i wynik zawsze jest ten sam.
    Ten drugi zawór używany na którym sprawdzałeś czy nowy? Rozumiem, że to 0,5 Bar było na wolnych obrotach? Czy ciśnienie zmieniało się przy dodawaniu gazu?

Yammie napisał(a):Również sprawdziłem ciśnienie pompy vacum i tam jest +/- 1Bar.
    Prawidłowo działająca pompa próżniowa powinna wytwarzać podciśnienie o wartości od ok. -0,7 do -0,9 bar.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
      Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...