Błąd w nazwisku kupującego popełniony przez salon samochodowy

23 Wrz 2021, 17:55

Witajcie.
W lipcu 2021 podpisałem umowę na zakup nowego auta. Zapewniano
mnie, że samochód do odbioru będzie w połowie września. Kolejny termin to koniec września, teraz koniec lipca. Dopiero dziś doczytałem w umowie termin dostawy 30.11.2021! Wiem, mój błąd, nie sprawdziłem wszystkiego dokładnie, ale sprzedawca świadomie wprowadził mnie w błąd. Dodatkowo dopatrzyłem się błędu w nazwisku kupującego. Oczywiście zadatek wpłacony już dawno. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy jest jakaś podstawa do unieważnienia umowy i odzyskania zadatku? Gdybym wiedział, że będę czekał prawie pół roku kupiłbym roczne auto od ręki... z góry dziękuję za wszelką pomoc.
tatan74
Nowicjusz

24 Wrz 2021, 17:41

Zaliczka czy zadatek? Bo to bardzo ważne jest.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Wrz 2021, 18:08

no właśnie zadatek... z zaliczką sprawa byłaby łatwiejsza
tatan74
Nowicjusz

24 Wrz 2021, 18:14

Przy zadatku jet tak:

- Kiedy usługa nie zostanie zrealizowana z winy usługodawcy - zadatek zostaje zwrócony klientowi w podwójnej wysokości.

- Kiedy umowa zostanie rozwiązana przez obie strony lub z powodu okoliczności niezależnych od żadnej ze stron - zadatek zostaje zwrócony klientowi w takiej samej wysokości w jakiej został wpłacony.

Jeśli przy umowie z zadatkiem nie dojdzie do jej wykonania przez jedną ze stron, to ta druga może od niej odstąpić ale w umowie masz termin dostawy 30.11.2021 więc jeszcze jest czas. Chyba że masz jakieś potwierdzenie że samochód miłą być wcześniej.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Wrz 2021, 18:29

potwierdzenie jedynie ustne, więc nic nie udowodnię. Warunki zadatku rozumiem, mimo to dziękuję za odpowiedź. Jutro jadę do salonu by wprost zapytać dlaczego młodzik świadomie wprowadził mnie w błąd... i popełnił błąd w u mowie odnośnie nazwiska. Jeśli się będzie upierał i nie pójdzie na żadne negocjacje - poczekam i wezmę to auto, ale zrobię dla salonu taką reklamę, że szef pewno nie będzie zbytnio pocieszony...
tatan74
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co wpływa na ceny OC i AC?
    Pojemność silnika, model i marka samochodu, profil kierowcy i jego historia szkodowości jazdy – te wszystkie czynniki wpływają na wysokość składki pakietu ubezpieczeń OC i AC. Wysokość ceny polis komunikacyjnych dodatkowo ...