Złomowanie pojazdu bez oc

25 Wrz 2021, 13:38

Witam. 31.08 stałem się posiadaczem samochodu marki seat Ibiza 2000 1.4 i już wtedy byłem prawie pewny ze go zezłomuje. Nie chce pisać dlaczego weszlem w jego posiadanie bo to małe ważne. Ubezpieczenie było wazne do 14.09 a wczoraj - 24.09 byłem na złomie w celu jego zezłomowania. Wiedziałem, ze jest już po ubezpieczeniu ale nie zdawałem sobie sprawy z aż tak poważnych konsekwencji związanych ze złomowaniem pojazdu a brakiem oc. Kiedy dogadaliśmy cenę za samochód jak właściciel auto złomu dowiedział sie o braku oc chwycił sie za głowę i powiedział, ze bez oc go nie weźmie. Drugi autozlom by wziął za trochę niższa kwotę co wtedy już dla mnie było bez znaczenia ale nie interesowało go czy jest oc czy nie. Obd zwonilem przysłowiowe pol świata i mimo jakiś tam znajomosci czy w starostwie czy w ubezpieczelni a nawet na tym autozłomie nikt nie wiedział jak to ugryźć żebym z czasem nie był obciążony kara. Ubezpieczyciel żaden niemłody wpisać oc z data wstecz żeby była ciągłość. Na ten moment najseksowniejsze wydawało mi sie sprzedanie tego na tym złomie gdzie gościu nie wymagał oc i zgłoszenie w starostwie ze samochód jest zezłomowany. Koncem koncow zakupiłem na szybko ubezpieczenie bo samochód juz stał na złomie gdzie trzeba był wykupić oc ze ściągniętymi tablicami, pech chciał ze akurat wtedy nie odpalił, akumulator zdechł i z nerwów chciałem zamknąć temat sprzedalem go. Liczę, ze tak kara pewnie mnie nie minie ale może ktoś ma pomysł jak to ugryźć żeby ja ominąć lub może lepiej by było sprzedać na złomie bez oc i go wyrejestrować ? Czy ktoś miał taka sytuacje? Może da sie jakoś odwołać ? Jeżeli ma to znaczenie samochodu nie zgłosiłem jeszcze w starostwie ze go nabyłem bo czas jest 60dni.
Jumpman23
Obserwowany

25 Wrz 2021, 15:12

Szkoda, że najpierw zezłomowaleś, a dopiero potem napisałeś.
Jumpman23 napisał(a): Jeżeli ma to znaczenie samochodu nie zgłosiłem jeszcze w starostwie ze go nabyłem bo czas jest 60dni.

Z tego co ja wiem, to masz obowiązek powiadomić starostę o nabyciu pojazdu do 30 dni...Chyba czeka cię kolejna kara od 200 do 1000 zł...Jak najszybciej zgłoś też zbycie ( złomowanie ) pojazdu, bo będzie kolejna kara...
Co do kary za brak OC, to już teraz jest za późno na jakiekolwiek kombinowanie. Pozostało ci czekać przez 3 lata, czy UFG coś znajdzie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...