Blaupunkt Milano MP28 gubi stacje

27 Lut 2010, 19:23

Słuchajcie mam wielki problem kupiłem radio Blaupunkt Milano MP28 i zamontowałem je w Pandzie, na postoju znalazłem wszystkie stacje w mojej okolicy i były świetnie odbierane, Radio ZET RMF FM ELKA PLUS. Jednak gdy zacząłem autem jeździć pojawiał się problem, większość stacji zniknęła albo była słaba jakość. Dobrze odbiera tylko stacja rodzima ELKA i oczywiście Maryja. Nie wiem co robić, grzebanie w ustawieniach nic nie pomogło, jakiś czas stacje odbierał i RDS wyszukiwał inne częstotliwości a na drugi dzień znów stacji brak. Antena jest dobra. Czy może ktoś ma te radio i czy miał taki problem :?: Może potrzeba jakiegoś filtra np. od zakłóceń od instalacji :?: Proszę o pomoc :sad: :!:
malysz342762
Nowicjusz

Miejscowość: Głogów

27 Lut 2010, 20:02

malysz342762 napisał(a):Słuchajcie mam wielki problem kupiłem radio Blaupunkt Milano MP28 i zamontowałem je w Pandzie, na postoju znalazłem wszystkie stacje w mojej okolicy i były świetnie odbierane, Radio ZET RMF FM ELKA PLUS. Jednak gdy zacząłem autem jeździć pojawiał się problem, większość stacji zniknęła albo była słaba jakość. Dobrze odbiera tylko stacja rodzima ELKA i oczywiście Maryja. Nie wiem co robić, grzebanie w ustawieniach nic nie pomogło, jakiś czas stacje odbierał i RDS wyszukiwał inne częstotliwości a na drugi dzień znów stacji brak. Antena jest dobra. Czy może ktoś ma te radio i czy miał taki problem :?: Może potrzeba jakiegoś filtra np. od zakłóceń od instalacji :?: Proszę o pomoc :sad: :!:

LO, LOC, Local - mała czułość automatycznego wyszukiwania stacji nadawczych, akceptuje tylko silne, miejscowe sygnały lub jednak antena W najgorszym przypadku glowica ukf w radiu Filtr przeciwzaklocenowy jest montowany fabrycznie w radiu Moim zdaniem antena jednak
elektron1234

28 Lut 2010, 12:56

Nie radio jest ustawione na High wyszukuje cały zakres stacji radiowych :!: . Jest to trochę dziwne bo raz znalazło wszystkie stacje i jeździłem przez miesiąc bez problemów a potem znów to samo :sad: . Przechodzi mi przez myśl taka rzecz że przewód antenowy jest zbyt słabo ekranowany albo przebiega za blisko przewodów zasilania i głośników nie wiem może jakoś rozgraniczyć te przewody :wink: albo za pomocą taśmy aluminiowej obkleić przewód antenowy i zrobić tym prowizoryczne ekranowanie. Macie jeszcze jakieś pomysły bo z radiem jest raczej wszystko ok bo nie odbierało by wtedy żadnych fal albo wszędzie były by duże zakłócenia. Najpierw pobawię się sam a jeśli to nic nie da to pojadę do serwisu car audio i niech oni to załatwią. Czekam na dalsze propozycje
malysz342762
Nowicjusz

01 Mar 2010, 09:29

Antena musi mieć dobrą masę, sprawdź to. Czy na wyłączonym silniku lepiej gra?
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

05 Mar 2010, 16:24

Już wszystko dobrze okazało się że wtyczka anteny jest jakaś chińska i rusza się w gnieździe powodując zakłócenia i gubienie stacji :roll: unieruchomiłem antenę i jest wszystko w porządku
malysz342762
Nowicjusz