Błędne samopoziomowanie reflektorów

18 Lut 2020, 23:00

Siemanko!
Pacjent: Audi a5 2012r 2.0 diesel 177km
Mam do Was pytanie odnośnie spryskiwaczy ksenonów. Dzisiaj, podczas jazdy i załączenia spryskiwaczy, załączyły mi się spryski reflektorów, ale na moment poziom światła poszedł w dół i po chwili wyrównał do poprzedniego stanu. Myślałem, że załamało się światło od płynu, ale miałem wrażenie, jakby na 2 sekundy zrobiło się ciemniej, niż zwykle i zgubiło samopoziom. Miał ktoś z Was taki "problem", czy to normalne i jest to celowa funkcja po umyciu lamp, a następnie ponownego ustawienia poziomu świateł?
grzybek1990
Nowicjusz

24 Lut 2020, 16:11

Czy obie lampy zachowały się tak samo?
Sprawdź jak ponownie uruchomią ci się spryski lamp czy będzie tak samo. To było podczas jazdy czy postoju?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

24 Lut 2020, 16:24

Na postoju i podczas jazdy. Niby wygląda to tak, jakby płyn na chwilę zasłonił światło i zanim spłynął na dół, zasłaniał je. Ale czy to normalne? Kierowcy z naprzeciwka mieliby wrażenie, jakbym im "mrugal"
grzybek1990
Nowicjusz

24 Lut 2020, 16:37

Ciekawe jest to co piszesz muszę się temu przyjrzeć. Ja osobiście nie zwróciłem na takie zachowanie światła uwagi ale być może tak jest że delikatnie idą w dół żeby w momencie spryskiwania lamp rozszczepiona wiązka światła nie oślepiała innych kierowców.

Może ktoś ma Audi z podobnego rocznika i napisze czy u niego jest takie same zachowanie świateł.
Cichy77
Forumowicz VIP

24 Lut 2020, 16:40

Pisałem na różnych forach Audi, zero odzewu na razie. Sam jeżdżę nim od roku i pierwszy raz coś takiego doświadczyłem. Ostatnio na postoju to zrobiłem, to ewidentnie widać bylo na odbiciu światła jak spływa woda i światło jest coraz bardziej przejrzyste :)
grzybek1990
Nowicjusz

28 Lut 2020, 16:14

grzybek1990 napisał(a):Ostatnio na postoju to zrobiłem, to ewidentnie widać bylo na odbiciu światła jak spływa woda i światło jest coraz bardziej przejrzyste
To jest akurat normalne :)
Ciekawe czy faktycznie idą do dołu lekko podczas spryskiwania reflektorów.
Cichy77
Forumowicz VIP