Blokowanie kierownicy podczas jazdy-Honda Civic VIII

01 Maj 2016, 03:55

Witam. :)
Tydzień temu zakupiłam Honde Civic VIII 2009r. Wyczekaną, wymarzoną.. No i niestety już po paru dniach od zakupu na prostej drodze podczas jazdy zablokowala mi sie kierownica, po dwóch dniach to samo.. Wyskoczył komunikat CHECK SYSTEM i kierownica mozna było ruszac jedynie w bardzo małym zakresie, tak ze umozliwilo mi to zjechanie na pobocze (na szczescie). Po zgaszeniu silnika i ponownym zapaleniu wszystko wróciło do normy. Byłam dziś u mechanika, ktory podpial auto pod komputer i wyskoczyl nastepujacy błąd: Czujnik kąta położenia silnika (wielkosc zmiany sygnalow) kontrola układu kierowniczego. Czy ktos z Was wie skąd to się wzieło, co w takiej sytuacji i czy jest to jakis poważny błąd który pochłonie miliony monet? Pozdrawiam i licze na Wasza pomoc :(
aniaa3
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 10 2013
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Honsa Civic VIII
Silnik: 1,4 100KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

09 Maj 2016, 12:45

aniaa3 napisał(a):Byłam dziś u mechanika, ktory podpial auto pod komputer i wyskoczyl nastepujacy błąd: Czujnik kąta położenia silnika (wielkosc zmiany sygnalow) kontrola układu kierowniczego

A czy mechanik tylko podłączył pod komputer w celu zczytania błędów?

Powinien skontrolować czujnik położenia kierownicy i kostki oraz kable z nim związane. Problem może być w połączeniu z czujnikiem, niekoniecznie musi być uszkodzony sam czujnik, ale trzeba to dokładnie sprawdzić.

Jest jeszcze coś takiego jak kalibracja czujnika skrętu którą można wykonać odpowiednim oprogamowaniem do Hondy.

Czy kierownica jest ustawiona prosto jak jedziesz na wprost? Czy też jest lekko przekręcona? Może to mieć wpływ na tą usterkę.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jak przygotować się Rajdu Dakar na 130 procent!
    Rajd Dakar to jedno z największych wyzwań dla sportowców. Blisko dwa tygodnie i dziewięć tysięcy km walki w nieznanym terenie, w piekielnym upale i twardej rajdówce, w której trzeba podejmować dziesiątki ...