Ford Focus mk1 zawieszenie

28 Maj 2016, 09:11

Witam.
Posiadam Forda Focusa 2.0 mk1 hatchback. Od ponad miesiąca towarzyszą mi stukania z tylnej części auta. Na przeglądzie wykryto, że do wymiany są przednie tuleje tylnego wahacza, tzw. ślimak. Byliśmy dla orientacji w kilku warsztatach. Przygotowywałam się na koszty w wysokości 700-800 zł. Ale jeden mechanik, cudotwórca, zrobił mi to wczoraj (bez najmniejszego dla niego problemu, żadna śrubeczka, żadna tulejka nie pękła) za 60 zł no + nasze części 100 zł. No i po wyjeździe od niego nadal słyszę stukanie. Zastanawiam się nad tym ,czy aby na pewno on mi cokolwiek wymienił ? Może to stukanie pochodzi od sworzni? Co o tym sądzicie?
Olaaa1234
Obserwowany

Prawo jazdy: 21 01 2016
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Ford Focus mk1 hatchback
Silnik: 2.0 130 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

28 Maj 2016, 21:44

Olaaa1234 napisał(a):Może to stukanie pochodzi od sworzni?
Tego nie mozna wykluczyc....Ja podejrzewam ze stukanie moze pochodzić od łączników stabilizatora tak z przodu jak i z tyłu.Wystarczy wjechac na kanał i pobujac samochód na boki a kumaty diagnosta lub mechanik powinien to wykukac...
Czy przypadkiem odglosy te nie pochodzą w czasie jazdy na nierownościach... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

28 Maj 2016, 22:02

Właśnie podczas jazdy na nierównościach. A że w naszym mieście nie ma drogi bez dziury to stukanie towarzyszy mi cały czas. Mam nadzieje, że to właśnie to! W tygodniu w wolnej chwili gdzieś podjadę i zobaczę. Dziękuję za podpowiedź :)
Olaaa1234
Obserwowany

Prawo jazdy: 21 01 2016
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Ford Focus mk1 hatchback
Silnik: 2.0 130 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1999