Blokowanie pedału hamulca

28 Paź 2018, 17:07

Witam,
mam duży problem z układem hamulcowym. Pedał hamulca staje się niezwykle twardy, praktycznie nie da się go wcisnąć i nie można zahamować wydaje przy tym charakterystyczny dźwięk chrupania. Zwracam szczególną uwagę na fakt, iż jechałem kiedyś samochodem bez wspomagania układu hamulcowego (podczas holowania) i porównując doświadczenia z moim przypadkiem wydaję mi się iż nie jest to wina wspomagania, ponieważ w moim przypadku praktycznie nie da się wtedy zahamować. Doszło dzisiaj do sytuacji, iż musiałem przy dojeździe do skrzyżowania użyć dźwigni hamulca ręcznego.

Poniżej zamieszczam wg mnie charakterystyczne objawy usterki:
- dzieje się tak poniżej temperatury ok 10*C
- dzieje się to przy niskich prędkościach np. przy dojeździe do skrzyżowania czy podczas jazdy na parkingu

Bardzo będę wdzięczny za udzielone mi informacje :)
Pozdrawiam
kunior
Obserwowany

05 Lis 2018, 23:52

Kiedy ostatnio robiłeś jakiś serwis hamulców? Mam na myśli wymiana klocków, tarcz, płynu hamulcowego, cokolwiek?
mateuszw106
Nowicjusz

Auto: Mazda 6 GY polift
Silnik: 2.0 diesel 121KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dobierać i wymieniać wycieraczki samochodowe?
    Polecam fajny poradnik dotyczący doboru i wymiany wycieraczek. Załączam również filmik Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów wycieraczek, różniących się od siebie typem mocowań, długością piór, ...
    BMW Z9 Convertible 2000
    Projekt BMW Z9 Convertible skupia się przede wszystkim wokół wnętrza, które ma ułatwiać podróżowanie i pozwolić kierowcy skoncentrować się na wykonywaniu podstawowych zadań poprzez wykorzystanie technologii ...