Blokujące się hamulce - Audi A4 2012

02 Lis 2021, 12:27

Cześć mam problem z blokującymi się zaciskami mianowicie jakiś czas temu trzymał mi w przednim kole po stronie pasażera tłoczek do tego stopnia ze pokrzywiło tarczę została zregenerowany zacisk wymienione tarcze klocki. Po tej naprawie koło nadal było minimalnie cieplejsze od drugiego. Po jakimś czasie problem przeszedł na przednie koło po stronie kierowcy, wczoraj miałem tak że felga była bardzo ciepła wręcz gorąca. Dziś rano hamulec działa poprawnie nic sie nie nagrzewa itp. Mechanik obstawia pompę ABS, mi się bardziej wydaje ze to pompa hamulcowa, która ma dwie sekcje i z tego co się orientowałem jedna sekcja odpowiada za przód a druga za tył,dodam że płyn hamulcowy nie był wymieniany dłuższy czas. Ktoś ma jakieś pomysł?
tomek2738
Nowicjusz

02 Lis 2021, 12:50

Miałeś zregenerowany zacisk hamulcowy i płyn nie został nie został wymieniony?

Moim zdaniem w tym przypadku trzeba postawić w pierwszej kolejności na wymianę płynu w całym układzie. Dopiero po tym sprawdzić czy dalej jest problem.

Problem występuje na ciepłych i zimnych hamulcach nie ma różnicy?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Lis 2021, 12:56

Robiłem trasę 300 km autostrada, potem drogi zwykłe felgi zimne wczoraj zrobiłem 20 km tyle że w 4 osoby nie wiem czy ma to znaczenie koło było gorące, dzieje to się naprawdę bardzo losowo
tomek2738
Nowicjusz

02 Lis 2021, 14:20

Trzeba sprawdzić czy to wina ciśnienia w układzie hamulcowym przy kole czy samego tłoczka który nie wraca.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Lis 2021, 15:13

A to dziwne, zawsze się wymienia płyn po regeneracji zacisku, to groszowe sprawy.
Gość114260

02 Lis 2021, 15:38

A czy pompa ABS rzeczywiście może powodować nie cofanie się tłoczka? ABS działa prawidłowo błędów brak.
tomek2738
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jazda po śniegu w górach - znak C-18
    Planując wyprawę w góry, konieczne jest odpowiednie przygotowanie na wszelkie warunki atmosferyczne. W przypadku zauważenia znaku C-18 przy pokrytej śniegiem trasie, który nakazuje stosowanie łańcuchów ...

02 Lis 2021, 22:04

tomek2738 napisał(a):A czy pompa ABS rzeczywiście może powodować nie cofanie się tłoczka?
nie sądzę, bardziej serwo. Ja też miałem kiedyś taki przypadek i winne było serwo a też nawymieniałem to pompy to wężyki, rurki, cały układ wyczyszczony, nowy płyn, i kicha, zostało ostatnie ogniwo czyli serwo i to ono okazało się uszkodzone ( szkoda że trafiłem na to po 3 dniach niepotrzebnej pracy). Może być też tak że gumowe wężyki, czasami puchnął w środku blokując powrót dla płynu. Najpierw sprawdz serwo jeżeli to nie to to wymieniłbym wężyki
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Lis 2021, 22:35

Też się zastanawiam bo przy odpalonym silniku jak nacisnę pedał hamulca mocniej to pedał powoli opoada aż do samego dołu
tomek2738
Nowicjusz

02 Lis 2021, 22:37

to że powoli opada to normalne ale nie powinien opadać do samego dołu, tylko w pewnym momencie się zatrzymać, jak tak nie masz to znaczy że coś z serwem jest nie tak
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Lis 2021, 23:20

Odkryłem po czym zaczyna mi się blokować zacisk mianowicie kiedy na postoju na wyłączonym silniku pod pompuje pedał hamulca potem na odpalonym silniku również na postoju ponaciskam go kilka razy tak że wchodzi dość głęboko 3/4 skoku to wtedy hamulec nie odpuszcza do końca i koło się grzeje, ja stawiam na pompę hamulcowa która tak naprawdę bardzo rzadko pracuje przy aż tak głębokim wciśnięciu hamulca i może po prostu się przycina i nie odbija do końca?
tomek2738
Nowicjusz