Blokujace sie hamulce POMOCY !!!

15 Mar 2012, 10:27

Witam wszystkich mam pewien problem z hamulcami w Mitsubishi Carisma GDI 1,8 rok 1999, a właściwie z tym ze hamulec nie odbija.
Wygląda to tak: jak samochód jest zimny wszystko jest ok. hamulec jest luźny, trochę przejadę (parę razy pohamuje) zaczyna się blokować (po prostu nie odbija go), wygląda to tak ze jak dojeżdżam do np. świateł to czuje ze on sam hamuje. drugie spostrzeżenie szybko się nagrzewa ale to jest logiczne. Co dziwne ze hamulec nie blokuje wszystkie kola jednakowo, przednie o kierowcy trzyma najmocniej, a tylnie z prawej tylko trochę. Na początku myślałem ze to tylko te lewe z przodu hamuje. Wiec byłem u mechanika wymienił mi cały zacisk. Niestety nic to nie dało , jedyne to co on powiedział to to ze cos blokuje i nie wypuszcza płynu do tylu ( zacisk jest ok.) . sugeruje ze może to być pompa, albo abs, albo cos innego ; ) . Dodam ze abs działa poprawnie (zswieca się kontrolka przy zapalaniu i gaśnie, jak gwałtownie zahamuje to odbija).

Moje pytanie czy ktoś miał podobny problem ,a może wie ktoś co to może być?
Lionardo
Nowicjusz

15 Mar 2012, 22:50

Lionardo napisał(a): jedyne to co on powiedział to to ze cos blokuje i nie wypuszcza płynu do tylu ( zacisk jest ok.)

Niech wymieni przewód elastyczny przy zacisku jezeli tego nie zrobił...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

15 Mar 2012, 22:55

wlasnie tego zapomnialem napisac ze przewod jest tez ok
Lionardo
Nowicjusz

22 Mar 2012, 13:46

Skoro wszystko jest ok to może linki czy komputer. Myslales o tym?
Exedy24
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: AUDI A4

23 Mar 2012, 21:00

do sprawdzenia
1, serwo.
2, pompa ham.
iiiiiiii....
3, pompa abs nie ma związku.
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Volkswagen Tiguan GTE Active Concept
    Stany Zjednoczone są największym rynkiem SUV-ów na świecie. Auta te, odznaczające się wszechstronnym zastosowaniem, bardzo dobrze pasują do amerykańskiego stylu życia. Podczas North American International Auto Show ...