07 Lip 2019, 20:15
Cześć,
Jestem nowy na tym forum dlatego jeżeli popełniam jakiegokolwiek błędy to proszę mi wybaczyć. Jest to także mój pierwszy post.
Posiadam samochód marki Citroen DS3 1,6 thp 156 koni 2011r
Dbam o niego jak tylko mogę , wszystko jest wymieniane na czas i przechodzi wszystkie przeglądy .
Ostatnio zaczęło mi wywalać błąd p0420 -wydajność katalizatora poniżej normy. Walczyłem z tym troszkę , wymieniłem świece oraz cewki zapłonowe z racji że latała mi gdzieś iskra. Od jakiegoś czasu zauważyłem wzrost mocy silnika i przestał tak zamulać (jedna świeca była bardzo wadliwa).
Nie zniknął tylko jeden problem.
Nie zawsze, lecz czasami, dając duże obroty na silnik w trakcie jazdy (ok.4-5 tys) blokuje mi obroty. Silnik chodzi ale w momencie blokowania są jakieś strzały (porównywalne do delikatnych klaśnięć dłońmi) w silniku słyszalne od wewnątrz , nie rozpędza się dalej, obroty nie chcą rosnac i po kilku sekundach znowu obroty rosną i prędkość także .
Zauważyłem też że jak np jadąc 70 km/h wrzucam 6 i daje gaz na max to także potrafi i przy 1600-2000 obrotów "zawiesić" na chwilę te obroty dając charakterystyczne strzały i po kilku sekundach wzrastają prawidłowo i idzie dalej.
Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek rady. Może ktoś z was spotkał się z podobnym problemem.
P.S co było w nim robione w silniku :
+ Wymieniony rozrząd
+ Wymienione świecie z cewkami zaplonowymi
+ Założony emulator sondy
+ Wyniki spalania są perfekcyjne jakby wyjechał z salonu
+ Ciśnienie w silniku super , aż mechanik się zdziwił
+ Czyszczony katalizator
+ Wymieniony wąż turbo oraz uszczelniony silnik (wcześniej gubił olej)
Pozdrawiam