23 Wrz 2010, 17:02
Polecam 320, bądź 328, jeżeli bardzo zależy ci na ekonomi to ew. 318i.
325 odradzam, bo spalanie jest identyczne jak w 328, a te z kolei są jednymi z najlepszych jednostek montowanych w E36.
316i bardzo odradzam ze względu paska, bardzo nikłych osiągów, spalania nie mniejszego niż w 318i i wielu kłopotów w porównaniu z innymi silnikami.
Wszystkie trzy znoszą bardzo dobrze instalacje gazowe, a po odpowiedniej regulacji nie będzie problemów ze spalaniem.
Osobiście brałbym 328, jedną już miałem, ale nie zagazowałem jej. Co do spalania, to 318i (w moim wypadku spalało ok. 7l na trasie, miasto do 9, ale można zejść niżej), a spalanie w mojej byłej 328, to od 7,5-8,5 trasa i miasto od 9 w gorę, ale ciężko jest wyjść poza 11, czy 12l.
Na autko w sedanie musisz liczyć (koniec produkcji i w miarę możliwości niezajeżdżone) ok 6,5-9k. Sprowadzanie tego typu auta z Niemiec, nie musi być tańsze, ale masz szanse kupić go w bardzo dobrym i sprawdzonym stanie.
Jeszcze jedno unikaj skrzyni automatycznej, uniemożliwi ci ekonomiczną jazdę, podniesie spalanie i koszty naprawy są bardzo duże w stosunku do manualnej.
Co do silnika 1,8is to bardzo ciężko znaleźć go w dobrym stanie(jest ich mało i często młodzi je kupują), dlatego odradzam. Części do samego silnika 1.8is są często droższe niż do 1,8i.