BMW e36 - temat wałkowany latami.

18 Wrz 2010, 12:43

Szacuneczek.
Przeglądałem już setki komentarzy dotyczących tego modelu BMW. Nie interesują mnie kompletnie utarte schematy opisów osób, które je użytkują, gdyż ani nie jestem łysy, ani nie jestem dresem, a i współczynnik inteligencji mam normalny.

Od kilku tygodni żywo jestem zainteresowany zakupem e36, po 1995 roku, kiedy to ten model przeszedł delikatny lifting. Auto miało by mi służyć jako drugi samochód, bo na co dzień jeżdżę służbową Toyotą Yaris z silnikiem 1.0.

Interesują mnie w zasadzie trzy modele silników :
- 318 w dieslu
- 325 w dieslu
- 320 w benzynie z gazem.

Nie ukrywam, że ostatnia opcja interesuje mnie najmniej, lecz jeśli uznam, że będzie to najbardziej ekonomiczny wybór, postawię właśnie na ten model.

Dojeżdżam do Wrocławia na studia dwa razy w miesiącu, dlatego też nie interesuje mnie kompletnie benzyna.

Przeglądałem ogłoszenia i przyznam szczerze, że rozpiętość cenowa jest ogromna. Najtańsze egzemplarze w gazie można kupić już za 6-7 tysięcy, w dieslu za 8-9. Właśnie, kwota jaką chciałbym przeznaczyć na autko to 8-10 tysięcy złotych.
Loczek
Początkujący

18 Wrz 2010, 13:15

Miałem kiedyś BMW 318TDS z 1996r , szczeże to kompletny mół nie było czym wyprzedzać , może miałem w niej coś zjebane ale nie chciała iść więcej niż 170km/h . Ja bym stawiał chyba na 325TDS choć słyszałem że te silniki nie sa długowieczne .
Kris
kris11kris12
Początkujący

Miejscowość: Słupsk
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel Astra 2.0Di
Silnik: 2.0Di 82km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

18 Wrz 2010, 13:36

ogólnie to Ci powiem tak stary diesel to kiepski diesel....diesel jest dobry jak jest nowy ...albo inaczej ...bardzo jest ciężko trafić na starego diesla żeby był w dobrym stanie...szczególnie jeszcze w bmw gdzie młodzi użytkownicy te samochody katują, palą gumy, itp, itd...
co do tego 1.8TDS nic niewiem, a ten 2.5TDS to jest silnik rzędowy 6-cio cylindrowy, zdaje sie pakowany m.in. do opla omegi z tym że z troche innym osprzętem, był trochę slabszy, jedno wiem ten silnik nie jest zbytnio udaną konstrukcją, pozatym nie licz na ekonomię bo 10L to on spali jak nic...
ja jeżeli miałbym kupować BMW to na pewno benzyna i 6-cylindrów czyli takie 320 to minimum, a najlepiej 325i czy 328i - bardzo udane motory i potrafią naprawdę dużo znieść, mam nawet takiego znajomego który ma 325 i katuje, katuje i zakatować nie może :mrgreen:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

18 Wrz 2010, 14:17

Patrzyłem na spalanie tego 325 i przyznam szczerze, że mieści się w rozsądnej granicy 8-9 litrów. Wydaje mi się, że jak na taką pojemność, jest to bardzo dobry wynik.

Odnośnie benzyny, wiem, że najlepszym wyjściem jest 328, tym niemniej jednak uważam, że pali za dużo. A w gazie 328 czy 325 to profanacja. A mi zależy na tym, żeby jeździć do Wrocławia te 150 km w miarę ekonomicznie.
Loczek
Początkujący

18 Wrz 2010, 15:15

Masz jeszcze o wyboru silniki benzynowe 4-ro cylindrowe tj. 318i (115km) oraz 318is (140km) no i ten is też już w miarę jedzie. natomiast był jeszcze model 316 (102km) ale wg. mnie jest to za slaby silnik do budy "3", ogólnie bmw i ekonomia niebardzo idą ze sobą w parze.
Ludzie by chcieli jeździć autami z klasą, jak najmłodszymi , jak najtańszymi i jeszcze żeby nie dokładać na paliwo i części zamienne ...nie da się tak

masz 10tys. na auto to kup golfa "3" 1.9 TDI i będziesz się cieszył spalaniem 5 litrów ropy
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

18 Wrz 2010, 15:36

Albo Seicento 1.1 w gazie.

Logicznym jest, że w taki samochód trzeba trochę zainwestować. Tym niemniej jednak wolę kupić kilka części i cieszyć się bezawaryjną jazdą, niż tankować pod korek, pyknąc 400 km i znów jechać na stację. Ekonomia nie idzie w parze z marką BMW, ale zdrowy rozsądek może.
Loczek
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sposoby na zmniejszenie kosztów ubezpieczenia samochodu
    Niestety koszty ubezpieczenia samochodu wciąż rosną. Zindywidualizowany sposób liczenia składki oraz zwiększające się sumy wypłaconych odszkodowań dają się we znaki właścicielom samochodów, nawet tym bezszkodowym. ...

19 Wrz 2010, 02:29

Nie tam Seicento... kup Tico w gazie, idealne auto na trase, tak jak Gulf. :lol:

328i pali mniej jak 325i, ale nie kupisz tego za 10 kafli. Diesele odpuść, niech interesują Cię tylko wersje 318is (140km), 323i (170km) i 325i (192km). Gaz wstawisz sobie sam jak stwierdzisz, że nie stać Cię na pb.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

19 Wrz 2010, 07:13

jiGsaw napisał(a): Gaz wstawisz sobie sam jak stwierdzisz, że nie stać Cię na pb.

A na to może nie trzeba będzie wcale długo czekać. Na ekonomiczne dojazdy do szkoły BMW 328...
Tak jak andrewb25 pisze, kup jakiegoś zadbanego 1.9 TDI. Za 10 tyś przy odrobinie szczęścia znalazłbyś A4 ale ja wolałbym postawić na 80 B4 z końca produkcji.
Wówczas będziesz miał naprawdę ekonomicznie. Takie 1.9 TDI 90 KM w 80 B4 w trasie spala 5l/100km.
Ewentualnie 2.0 115 KM - za 22 zł robisz 100 km.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

19 Wrz 2010, 09:05

W trasie takie 328i spali mu z 8 litrów bez oszczędzania, faktycznie tragedia... ale co za problem kupić z tym gazem albo go wstawić? Do 1.9 TDI 90km w A4/B4 to żal by mi było lać nawet 5l z takimi osiągami... z resztą kolega szuka E36 i wie co robi, przynajmniej wnioskując po jego przemyślanych postach.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

19 Wrz 2010, 18:49

Dzięki za porady. W takim razie będę się rozglądał za silnikami benzynowymi. Z całą pewnością nie wybiorę 318, więc jeśli już, to 323 lub 325.
Co do ekonomii, logicznym jest, że takie auto musi trochę spalić. 8 - 9 litrów nie ma tragedii. Powiedzcie mi jeszcze, skupiać się na rocznikach 95 i w górę, czy lepiej kupić zadbany 93-94?

[ Dodano: 26 Wrzesień 2010, 15:23 ]
Oglądałem już trzy BMW, ale za każdym razem okazywało się, że były po wielkich przejściach :roll:

Ostatnio przeglądając neta natknąłem się na takie ogłoszenia :

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

Co o nich sądzicie?
Loczek
Początkujący