BMW 1-er vs Audi A3 vs Golf 7

19 Maj 2022, 10:36

Witajcie, które z aut byście polecili ?

BMW 1-er 2 Litry benzyna 184 Koni
Audi A3 1.8 Quattro 179 Koni
Golf 7 GTI Performance 230 Koni

Każde auto w automacie. poniżej 100 tys km. Rocznik od 2015. Rocznie jeżdżę max do 15 tys km. Diesel odpada, raczej krótkie trasy po mieście.

Najbliżej mi do BMW, podobno ten silnik 2 L to jedyny sensowny od Bawarczyków. Ale i tak dość awaryjny.
1.8 Tfsi żre niby olej, ale po lifcie podobni solidne auto.

Co byście mi doradzili? Autko ma być "male", żadna limuzyna, i conajmniej 150 Koni. Budżet : 80 tys.

Pozdrawiam
FabTer
Nowicjusz

19 Maj 2022, 10:53

FabTer napisał(a):Ale i tak dość awaryjny.

To delikatnie mówiąc do tego masz jeszcze resztę bardzo ciekawą ale to miłośnicy marki nazywają "serwisem".
FabTer napisał(a):1.8 Tfsi żre niby olej, ale po lifcie podobni solidne auto.

Słowo solidne jest mocno na wyrost. Opcja pt. "już poprawione" nie spożywa dużych ilości oleju.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

19 Maj 2022, 11:06

Mam wrażenie że na rynku nie ma auta które by się nie psuło. Każde ma coś co je wyklucza, mniej lub bardziej...

Wybór którego byłby mniejszym złem ? :D
FabTer
Nowicjusz

19 Maj 2022, 12:23

Co do tfsi, można pomyśleć nad 1,4 i zrobić program - zbiera lepsze opinie i praktycznie mało kto narzeka.
co do brania oleju jestem bardzo ciekaw czy jest jakaś turbo benzyna która nie weźmie przegonione np na autobahnie ani grama oleju.

Ja bym byl za GTI mk7, no ale to trochę coś innego 2litry 230 koni.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

19 Maj 2022, 12:55

czyli taki Golfik z DSG był by sensowny?

https://m.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzei ... 4-216-1764

po drugiej stronie barykady taka oto BMW :
[link do AutoScout24 wygasł]
FabTer
Nowicjusz

19 Maj 2022, 13:29

Trevor napisał(a): do brania oleju jestem bardzo ciekaw czy jest jakaś turbo benzyna która nie weźmie przegonione np na autobahnie ani grama oleju.

Chłopie jak już masz w każdym temacie teoretyzować to nie udawaj praktyki tylko zgłębiaj wiedzę teoretyczną !

Zrobiłem pewnie że 150k.km.turbiakami serwisuje ich bardzo dużo, mam od 6lat tjeta i nigdy żaden nie brał oleju. I tu nie chodzi o branie oleju pt.upalam turbiaka tylko chodzi np.o wadliwe pierścienie albo tłoki a zdażają się też wadliwe elementy głowicy takie jak uszczelniacze.
I jeszcze jedno moje auta z turbo oprócz tjeta miały +50,% km/nm i LPG.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, uważaj na pracowników drogowych
    Okazuje się, że bycie pracownikiem drogowym nie należy do najbezpieczniejszych sposobów zarobkowania. Poważne zagrożenie dla tych osób stanowią… kierowcy, którzy ignorują ostrzegawcze oznakowanie ...
    BMW ActiveHybrid 3
    Podwyższona sprawność, której towarzyszy lepsza dynamika samochodu BMW ActiveHybrid 3, to wynik połączenia cenionego i nagradzanego silnika spalinowego z innowacyjnym napędem elektrycznym. Technologia BMW TwinPower ...

19 Maj 2022, 14:07

szybki, korzystaj ze skali obrotomierza jak przystało na benzyniaka to wtedy pogadamy :ok:
Co do wadliwych pierścieni, takie były już w 2008 roku, uważasz że przez 14 lat nic się nie zmieniło?

i teoretyzujesz to Ty :roll:
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

19 Maj 2022, 14:15

Trevor napisał(a):szybki, korzystaj ze skali obrotomierza jak przystało na benzyniaka to wtedy pogadamy

Nie rozśmieszaj mnie :ok:
Trevor napisał(a):do wadliwych pierścieni, takie były już w 2008 roku, uważasz że przez 14 lat nic się nie zmieniło?

Nie kumam czego dotyczy to pytanie.
szybki
Moderator - Tuning