BMW 118d Sport - Ciśnienie w oponach

01 Lis 2015, 13:16

Hej, niedawno kupiłem wyżej wspomnianie BMW. 5-cio drzwiowy, 2.0 litrowy silnik diesla o mocy 122 koni. Mam problem z dostosowaniem odpowiedniego ciśnienia w oponach. Poprzedni właściciel zmienił komplet kół na 225/40 R18, z przodu jak i z tyłu. Na drzwiach, gdzie znajduje się naklejka informująca o optymalnym ciśnieniu jakie powinny być napompowane nie ma infomacji na temat moich kółek ... Odpowiadając z góry na najważniejsze pytanie: tak wiem, że chyba gościu przesadził, ale koła się mieszczą i nie trą. Opony to zwykłe budżetówki, nie run flaty. Czy ktoś znający się na rzeczy jest w stanie doradzić mi do ilu barów powinienem napompować te koła, do czasu aż nie wymienię ich stosując się do specyfikacji BMW?
moss
Obserwowany

Auto: bmw e87

02 Lis 2015, 22:55

Moim zdaniem powinieneś pompować tak:
1. Jeździsz sam: przód 2,2 (bar), tył 2,3 (bar)
2. Jedziesz ty + trzech pasażerów: przód 2,4 (bar), tył 2,6 (bar)
Zerknij sobie na taki rozmiar opon w BMW serii 3 i jakie tam jest zalecane ciśnienie. Podobnie będzie u ciebie.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Touareg I
    Touareg to duży SUV klasy średniej-wyższej, bezpośredni konkurent m.in. Mercedesa ML i Toyoty Land Cruiser. Konstruktorzy z Wolfsburga postawili na luksus i to, co teoretycznie w terenówce powinno być najważniejsze, ...
    Hennessey Venom GT - najszybszy samochód świata
    Najszybszy samochód świata Hennessey Venom GT osiągnął prędkość 435.31 km/h (270.49 mil/godzinę) 14 lutego tym samym ustanawiając światowy rekord prędkości dla 2-miejscowego samochodu sportowego. Test podczas którego ...