BMW 316 zagrzałem

06 Gru 2008, 00:13

witam na wstepie powiem ze jestem zielony kompletnie jesli chodzi o zagadnienia tehcniczne . problem wyglada tak , w dniu dzisiejszym w czasie jazdy auto zgaslo 1 raz,pozniej 2 ... po chwili odpalilem i przejechalem jeszce kawalek i znow zgaslo ... spoda maski lecial lekki dymek , po sprawdzeniu kontrolek i zbiorniczka z plynem chlodniczym okazalo sie ze go niema ( kretyn ze mnie ze nie zauwazylem tego ,wiem ) plyna szybko uzupelnilem,dalem jakas godzine prawie aby auto odpoczelo ale byla za bardzo przegrzane , jakos do domu dojechalem. na miejscu dolalem znow plynu i zaczelo go wyrzucac lekko z chlodnicy .. teraz moje pytanie czy bardzo moglem uszkodzic przez to silnik itd lub jakie moga byc tego konsekwencje . z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam
eldawid
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: 3miasto
  • 06 Gru 2008, 03:45

moze być uszczelka pod głowicą może być pęknięcie głowicy
    fredas
    Początkujący

06 Gru 2008, 07:58

Bardzo mądre posunięcie nalać zimnego płynu na zagrzany silnik. Uszczelka pod głowicą,głowica,a nawet blok może być pęknięty.
    v40
    Początkujący

06 Gru 2008, 18:16

kolego z tym plynem to tak samo jakbys goracy silnik polal zimna woda a jezeli teraz zimny odpala a po rozgrzaniu gasnie to uszczelka a jezeli wogole nie pali to pewnie glowica niestety
    kamilszczak01

06 Gru 2008, 18:47

Silnik m10 czy m40??
    piotr84
    Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz - okolice

06 Gru 2008, 19:00

wiec teraz tak, plyn dzis rano byl dolany na zimny silnik , po poludniu jak wrocilem z pracy bylo go mniej niz poziom ktory byl wczesniej , drugie odpalil bez problemu,wskazowka wskoczyla na srodek , zrobilem nim rundke i zaczela powoli uciekac w prawa strone az doszla prawie dop czerwonego pola,samochod odstawilem i to tyle. zaznacze ze odpalil dzis za 1 razem bez problemow.

powiedzialem ze jestem totalnie zielony i nie wiem jak postepowac ... dlatego pytam o rady sugestie ... z gory dzieki

acha i jakie moga byc koszta napraw usterek ktore wymieniliscie ( przyblizone )
    eldawid
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Paliwo można produkować nawet z wody morskiej
      Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda opracowali nowatorską metodę produkcji wodoru z wody morskiej z użyciem energii elektrycznej. Rozpowszechnione dziś elektrolizery wymagają stosowania czystej wody, gdyż woda morska powoduje ...

06 Gru 2008, 22:37

Na 99% uszczelka pod głowicą...jedź jak najszybciej do warsztatu!
    zycie to nie je bajka...
    AD!
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Fiat Ducato 2007, 2287cm 120KM

06 Gru 2008, 23:18

AD! napisał(a):Na 99% uszczelka pod głowicą...jedź jak najszybciej do warsztatu!

ok zakladajac ze to wlasnie uszczelka jakie moga byc koszta ???na warsztacie bedzie w poniedzialek do tego czasu bedzie stal w garazu
    eldawid
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

06 Gru 2008, 23:50

eldawid napisał(a):ok zakladajac ze to wlasnie uszczelka jakie moga byc koszta ???

Zależnie od warsztatu ceny wahają się od 200 do nawet 700 zł
    Ostrożność nie jest tchórzostwem.
    Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
    Martoro
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

07 Gru 2008, 00:08

Martoro napisał(a):
    eldawid napisał(a):ok zakladajac ze to wlasnie uszczelka jakie moga byc koszta ???

Zależnie od warsztatu ceny wahają się od 200 do nawet 700 zł

ok dzieki za pomoc , trzeba bedzie zaplacic za glupote. nastepnym razem nie odwale takiej fuszerki :D
    eldawid
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

07 Gru 2008, 11:29

Mysle ze zaplacisz ok. 800-1000 zł przygotuj sie na taki wydatek.
    zycie to nie je bajka...
    AD!
    Początkujący
    Awatar użytkownika

07 Gru 2008, 23:38

zapytam z ciekawosci , jezeli poszla uszczelka to bedzie az taki wydatek 800-1000 ?? o_0
    eldawid
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

08 Gru 2008, 03:14

koszt samej uszczelki to mały pikuś, największy jest kosz robocizny, bo pracy przy wymianie jest naprawde sporo...
    piotr84
    Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz - okolice

08 Gru 2008, 08:02

ok dzieki :D
    eldawid
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

08 Gru 2008, 10:49

Uszczelka w zaleznosci od modelu to koszt bodajże ok.40 zł a reszta ceny , czyli te 800 zł zabierze ci warsztat za wymiane...NIE DA RADY TANIEJ.
    zycie to nie je bajka...
    AD!
    Początkujący
    Awatar użytkownika