Mitsubishi Carisma 1,6 16V 1999r nie chce odpalić i piszczy

26 Sty 2009, 09:47

Witam mam problem ze wspomnianym w tytule samochodem.Silnik nie chce odpalić. Pod kierownicą wydobywa się dziwny piszczący dźwięk podobny do sygnału nie zgaszonych świateł ale dużo bardziej intensywny i głośniejszy dźwięk w okolicy bezpieczników jednak dokładnie nie mogę określić gdyż jest tak intensywny. Udało mi się ją odpalić dwa razy ale nadal dźwięk się wydobywał a teraz nie chce zapalić. Jak to wygląda dokładnie przekręcam kluczyk do zapalenia się kontrolek i już pojawia się ten przeklęty dźwięk kontrolki świecą tak jak zawsze nie świeci się jakaś dodatkowa. Odłączałem akumulator i sterownik silnika nic to nie pomogło. Wcześniej z silnikiem nie było żadnych problemów mam ten samochód prawie rok i było wszystko ok. A dziś wsiadam i taki numer.
Proszę o pomoc w tej sprawie
felin85
Nowicjusz

• 26 Sty 2009, 18:36

pewnie uszkodził sie alarm i dlatego nie chce odpalic i piszczy
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

26 Sty 2009, 19:09

no chciałbym przyznać Ci racje ale nie ma w niej alarmu chyba, że mówisz o jakimś fabrycznym alarmie o którym nie mam pojęcia. Po całym dniu doświadczeń stwierdziłem ze odpala jak się jej zachce odłączenie akumulatora na jakieś 5-10 pomaga i odpala jednak cały czas piszczy. Zdarza się, że odpali kilka razy ale najczęściej tylko raz. Silnik wchodzi na wysokie obroty bo czytałem gdzieś o trybie awaryjnym. Podczas próby odpalania gaśnie podświetlanie zegarka i w sumie nie wiem czy zawsze się tak robiło bo nie specjalnie zwracałem uwagę. Próbowałem też drugim kluczykiem i bez efektu co wyklucza immobilaizer jesli tak owy w ogóle jest chyba, że oba kluczyki są wadliwe przy założeniu, że ma to jakiś wpływ.
    felin85
    Nowicjusz

26 Sty 2009, 19:34

nie mozesz wykluczyc imobilajzera poniewaz kluczyki moga byc dobre ale mógł sie uszkodzic imobilajzer w samochodzie
    mlody861
    Zaawansowany

26 Sty 2009, 19:41

no dobrze a wiesz może gdzie on się znajduje i jak rozpoznać ten bajer. Na tą chwile chyba będzie trzeba jechać do jakiegoś speca i podłączyć się komputerem??
    felin85
    Nowicjusz

27 Sty 2009, 22:19

nie powiem ci jak jest w twoim aucie ale w wiekszosci samochodów tzreba usunac z komputera silnika imobilajzer lub go naprawic, ale to musi sie ktos na tym znac
    mlody861
    Zaawansowany

28 Sty 2009, 21:25

na początek chcę podziękować za rady. Ogólnie jest już po problemie. Co się okazało: zamontowane było dodatkowe odcięcie zapłonu umieszczone pod kierownicą o którym nie miałem zielonego pojęcia. nie wiem jak ono się nagle uaktywniło i raczej już się nie dowiem. Nie bawiłem się w naprawę togo urządzenia zostało ono usunięte teraz nie piszczy i odpala tak jak odpalał. Podłączenie komputera z diagnostyki nie wykazało błędów co teraz wydaje się być oczywiste naturalnie.
    felin85
    Nowicjusz