BMW 316i - wyciek płynu chłodniczego

10 Cze 2009, 16:17

Witam...

Mam problem... Z układu chłodzenia uchodzi mi płyn chłodniczy... Wydaje mi się, że ucieka on spod zbiornika wyrównawczego... Czy konieczna jest wymiana chłodnicy czy jest na to inny sposób??

Pozdrawiam..
Hunter
Początkujący

Miejscowość: Będzin
  • 10 Cze 2009, 17:23

Możesz kupić sobie plyn uszczelniający PRESTONE, w takiej zoltej butelce (koszt 11zl).Postepuj zgodnie z zaleceniami na etykiecie i powinno pomóc. Jeśli nie szukaj dalej ratunku:)
    premier00
    Początkujący

10 Cze 2009, 17:26

Czytałem o tych płynach ale było dużo negatywnych opinii o nich, że zapychają układ chłodzenia, nagrzewnice itp...
    Hunter
    Początkujący

10 Cze 2009, 20:38

zlokalizuj wyciek i próbuj łatać jakimś dobrym klejem
    Serce bije w tempie obrotów maszyny
    bodziokardasz
    Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

11 Cze 2009, 10:15

Z zasady zbiornik wyrownawczy a chłodnica to nie zespolone ze sobą części,zobacz gdzie wycieka płyn czy w miejscu gumowych przewodów ,opasek czy z samego zbiorniczka,zbiorniczki są z takich materiałow i panują takie ciśnienia,że nie pomoże zaden klej(przechodziłem ten problem),zbiorniczek kup nowy jeśli to z niego cieknie.Sprawa samych uszczelniaczy?!Są na rynku takie preparaty ,które uszczelniają łączac się z powietrzem i te są najlepsze,żadnych proszków czy środków z zawiesinami stałymi.Kiedyś na rynku był preparat WICK,rozpuszczal się całkowicie w płynie chłodniczym i krążył ,atakował tylko miejsca przecieku ,po prostu zaklejał sam nieszczelności łącząc się z powietrzem,takich preparatów szukajcie.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

12 Cze 2009, 08:07

Właśnie w tym modelu jest podobno chłodnica jest zespolona ze zbiornikiem wyrównawczym i tak też to wygląda... Jedyne miejsce wycieku jekie widziałem to właśnie miejsce pomiedzy zbiornikiem a chłodnicą w dolnej części...

Pozdrawiam...
    Hunter
    Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Legalizacja butli LPG
      Zbiorniki montowane w instalacjach gazowych w Polsce posiadają 10 letnią ważność badania. Po tym okresie należy dokonać legalizacji lub wymiany zbiornika na nowy. Maksymalny okres użytkowania butli to 20 lat, chyba że dokument ...

12 Cze 2009, 08:16

Jeśli tak jest rzeczywiście to musisz trochę płynu upuścić ,odtłuścić miejsce przecieku benzyną ekstrakcyjną ,kupić Distal ,wymieszać w proporcji 100-80% by był trochę elastyczny(lepiej trzyma),poczekać aż zwiąże i po problemie,kiedyś tak skleilem wielkie uszkodzenie w chlodnicy (wiatrak mi się odkręcił i zrobił dziurę),przez kilka lat spisywało się znakomicie,nie miałem wycieku już nigdy ,zalałem Distalem po prostu tę dziure całkowicie! :shock: Ach jeśli będziesz miał dostęp wyczyść miejsce papierem ściernym.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)